'Dodelijke xtc werd gevonden op Tomorrowland'

Print
'Dodelijke xtc werd gevonden op Tomorrowland'

Foto: *

Boom - Deze zomer werd in ons land een xtc-tablet aangetroffen die de zeer toxische stof CMA of 4-chloromethamfetamine bevatte. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block waarschuwen dan ook dat de gele, rechthoekige CMA-tabletten met daarop de afdruk 'Durex' acuut gevaar kunnen opleveren, maar ook blijvende hersenschade kunnen veroorzaken.

De tabletten werden eind juli gevonden op Tomorrowland in Boom. 'Tijdens een politiecontrole op het festivalterrein werd een 24-jarige man uit Boom betrapt met 34 XTC-tabletten, cocaïne en cannabis op zak', meldt het parket. 'Hij was duidelijk van plan om te dealen op de weide, en werd gearresteerd. Vervolgens werd een huiszoeking uitgevoerd, en daarbij werden opnieuw 32 xtc-tabletten gevonden, waarvan één een geel tablet betrof met de inscriptie ‘DUREX’. Daarin bleek de stof 4-chloromethamfetamine (CMA) te zitten, een uiterst gevaarlijke en levensbedreigende stof.'

De 24-jarige verdachte werd op 27.07.2015 voorgeleid voor het ambt van de onderzoeksrechter die betrokkene vervolgens verder aanhield in verdenking van handel en bezit van psychotrope stoffen. De verdachte bevindt zich sedertdien in hechtenis. Het gerechtelijk onderzoek werd nog niet afgesloten. ”  

Het is de eerste keer dat CMA werd aangetroffen in een recreatieve drugtablet in België of in het buitenland. Het Belgische Early Warning System Drugs heeft tot op heden geen meldingen ontvangen over intoxicaties met CMA.

CMA is een derivaat van amfetamine, met een werking die ongeveer vergelijkbaar is. De stof werd in het verleden in medische studies onderzocht voor de behandeling van depressies, maar dit onderzoek werd stopgezet toen bleek dat de stof blijvende hersenschade veroorzaakt, aldus het WIV. Bovendien is deze stof ook bij acuut gebruik zeer schadelijk. Zeker in combinatie met MDMA, het gewoonlijke bestanddeel van xtc-tabletten, kunnen ernstige risico’s optreden, zoals extreme hyperthermie en zelfs overlijden.

Het WIV raadt dan ook aan de tabletten met logo 'Durex' absoluut niet te consumeren, net zoals dat geldt voor alle illegale drugs in België. Het kan bovendien niet uitgesloten worden dat CMA ook aanwezig is in andere xtc-tabletten. Daarom vraagt het WIV om momenteel bijzonder voorzichtig te zijn en in geen geval onbekende tabletten te consumeren.