Belgen gaven afgelopen jaar 7,8 miljard euro uit aan reizen

Print
Belgen gaven afgelopen jaar 7,8 miljard euro uit aan reizen

Foto: Maartje Geels

De Belgen hebben van april 2014 tot maart 2015 samen 7,8 miljard euro aan reizen uitgegeven. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête bij 5.250 Belgen door marktonderzoeksbureau WES research & strategy over het reisgedrag van de Belgen. Het aantal reizen (13,9 miljoen reizen met minstens één overnachting) lag even hoog als het jaar ervoor, maar de Belgen gaven wel meer uit per reis.

In vergelijking met de vorige meting in 2012-13 is het aantal vakantiereizen van Belgen stabiel gebleven, terwijl de bestedingen nog groeiden met 0,5 miljard euro. In 2010-2011 gaven de Belgen nog 6,4 miljard euro uit aan in totaal 12,7 miljoen reizen. Het overgrote deel van die 7,8 miljard ging naar reizen in het buitenland, slechts 0,9 miljard naar reizen binnen Belgen. Vakantiereizen buiten Europa waren goed voor 1,2 miljard euro.

68 procent van de Belgen ging afgelopen jaar minstens één keer op reis. Een kwart van hen (24 pct) ging zowel in België als in het buitenland op reis, 9 procent bleef enkel in eigen land en 35 procent trok enkel naar het buitenland. Een vijfde van de Belgen gaat zowel in de zomer als in de winter op reis. Uitgedrukt in het aantal reizen, waren België, Frankrijk, Spanje, Nederland en Italië de populairste bestemmingen.

Uit de enquête blijkt tot slot dat de Belgen vooral reizen om samen te zijn met het gezin of vrienden en om te genieten en relaxen, veel meer dan om nieuwe dingen te ontdekken of aan sport te doen.

(belga)