“Radio 2 maakt deel uit van provinciale identiteit”

Print
“Radio 2 maakt deel uit van provinciale identiteit”
Hasselt -

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé reageert woensdag verbolgen op de plannen om drie van de vijf regionale radiohuizen van Radio 2 op te doeken. “Regionieuws is een kerntaak van de openbare omroep”, aldus Decaluwé, die in een vorig leven lid was van de commissie Media van het Vlaams Parlement.

“Radio 2 is zo geïntegreerd in het Vlaamse verenigingsleven en het Vlaamse weefsel. Het maakt deel uit van de provinciale identiteit”, opent Decaluwé, die teleurgesteld is in de plannen om de radiohuizen in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen te sluiten, die zouden vervangen worden door kleine regionale hubs. Leuven en Gent blijven behouden in het uitgelekte plan.

Hij ergert zich vooral aan het feit dat de twee uiterste provincies, West-Vlaanderen en Limburg, het gelag betalen. “Uitgerekend de twee provincies waar het provinciegevoel het sterkst aanwezig is. Regionieuws is heel belangrijk, anders krijgen we een eenheidsworst”, zegt Decaluwé.

De gouverneur begrijpt dat er moet bespaard worden, maar meent dat er op de verkeerde plaatsen wordt gesneden. “Ik zag de directie en het middenkader de jongste jaren toch niet krimpen”, klinkt het scherp. “Een uur radio maken kost uiteindelijk niet veel geld. Denk aan de regionale ochtendprogrammatie die dreigt te verdwijnen. Het gaat om een tiental uur per week, dat is niet de grootste kost”, aldus de gouverneur.

Decaluwé denkt er over na om een brief te schrijven naar de Vlaamse mediaminister Sven Gatz. “Het is uiteindelijk een beslissing van de politiek en de Raad van Bestuur. Ook al behoort dit niet tot mijn bevoegdheid, ik zie het wel als mijn taak om hen op andere inzichten proberen te brengen”, aldus Decaluwé.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio