Blijft het Labyrint?

Print

Winterslag 1

Genk - Op 10 september is het precies twee maanden geleden dat het Labyrint op C-mine officiëel geopend werd. In principe blijft de installatie staan tot einde september. Blijft ze dan of niet, dat is voor velen de vraag...

Op 25 mei 2005 stelde eregouverneur Hilde Houben-Bertrand haar allerlaatste officiële ambtsdaad als gouverneur van de provincie Limburg. Ze plaatste toen de eerste steen van C-mine, dat op die dag ook z'n nieuwe naam kreeg. Tien jaar later was er dus reden te over om een verjaardagsfeestje te bouwen. C-mine is intussen immers een begrip geworden in binnen- en buitenland.


Waar er oorspronkelijk gedacht werd aan een groot evenement viel de keuze uiteindelijk op een tijdelijke installatie in de vorm van een doolhof. Waarom? Omdat doolhoven van alle tijden zijn en geëvolueerd zijn in de rol die ze spelen. Ze leveren uitdagingen die mensen moeten overwinnen om te overleven, ze vormen een belevenisparcours en bovendien: mensen laten zich graag verdwalen.
Het werd een gigantische constructie met 190 ton staalplaat, vijf meter hoog, op een oppervlakte van zo'n 1600 m², waarbinnen intussen vele tienduizenden bezoekers die door de stalen gangen dwaalden, met hun bijzondere ruimtes en hun verrassende perspectieven en bijzondere uitkijken op de prachtige oude mijngebouwen.


Niet alleen individuen, maar ook veel groepen bezochten dit labyrint en vandaag de dag is het zelfs niet heel moeilijk meer om de uitgang te vinden, je volgt gewoon de meest betreden en uitgesleten paden.
De oorspronkelijke bedoeling was dat de installatie eind september zou verwijderd worden. Het Labyrint is echter atypisch voor publieke ruimtes: geen beschadigingen, geen grafitti - grafittikunstenaars hebben blijkbaar respect voor deze bijzondere installatie - en ook de staalplaten houden uitstekend stand, kortom de constructie past zeer goed in de omgeving. Nogal wat liefhebbers zouden het Labyrint dan ook graag nog wat zien blijven.


Wie het labyrint nog eens met eigen ogen wil zien, of wie er nog eens in wil verdwalen neemt best het zekere voor het onzekere en loopt er voor het einde van de maand nog eens langs...


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio