Regionale redacties Radio 2 zijn ongerust, maar beseffen dat het met minder moet

Print
Regionale redacties Radio 2 zijn ongerust, maar beseffen dat het met minder moet

Foto: Photo News

Daags na het uitlekken van het besparingsplan van de VRT, heerst er bij de regionale redacties van Radio 2 woensdag een dubbel gevoel. Enerzijds is het personeel bang voor wat de toekomst zal brengen, anderzijds beseffen de medewerkers dat het besparingsplan er moet komen en dat iedereen bij VRT het voortaan met minder middelen moet doen.

Om tegen 2020 jaarlijks ruim 25 miljoen euro te besparen wil de VRT onder meer het aanbod bijsturen, niet-kerntaken (zoals security en catering) uitbesteden en met een kam door de kernopdrachten gaan. Gespreid over vijf jaar moeten 286 voltijdse medewerkers afvloeien bij de VRT.

Brood en soep

Omdat de openbare omroep de catering wil uitbesteden, gaat er intussen een petitie rond voor het volledige behoud ervan. Het personeel van de catering plant bovendien een speciale actie die in het verlengde ligt van de initiatieven die een aantal VRT-netten donderdag lanceren in het teken van de vluchtelingencrisis. 

De catering zal donderdag alleen brood en soep serveren. 'Het is een actie uit solidariteit met de vluchtelingen, maar ook een symbolische actie om aan te klagen dat de dienst zwaar getroffen wordt en omdat het personeel ongerust is', luidt het. 

Verslagenheid

En dat geldt ook voor de andere medewerkers van Radio 2. Het besparingsplan hervormt de regionale werking van de radiozender namelijk grondig. De radiohuizen in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen zouden moeten sluiten en vervangen worden door kleine ‘regionale hubs’ die goedkoper moeten zijn.

Toen het nieuws dinsdag bekendraakte, was de verslagenheid groot. 'Iedereen was totaal verrast, zelfs leidinggevenden.' Al snel werd beslist om de regionale nieuwsuitzendingen op te schorten. 'Het is moeilijk om verslag uit te brengen van iets waarbij je zelf betrokken partij bent.' 

De regionale nieuwsuitzendingen bij Radio 2 gingen woensdag opnieuw op antenne. De reacties van luisteraars via e-mail en sociale media waren naar verluidt massaal en hartverwarmend. Woensdag ging de radiodirectie ook langs bij de regionale redacties. Zowel om tekst en uitleg te geven, als om te luisteren naar de medewerkers. Ook de andere VRT-directies en -managers gingen woensdag op diverse plaatsen en diensten langs.

Pamfletactie

Aan het omroepgebouw aan de Reyerslaan in Brussel deelden de vakbonden woensdagochtend pamfletten uit. Ook daar reageerden veel personeelsleden opnieuw verontwaardigd en verontrust. 'Het is een schandalig plan dat iedereen heeft verrast. De reacties waren erg emotioneel, niet alleen op het plan maar ook op de communicatie daarover', luidt het bij een vakbondsman. 

In het pamflet herhaalden de bonden hun verzet tegen het besparingsplan en wordt opgeroepen om donderdagmiddag deel te nemen aan een actiecomité. Daar zullen de vakbondslui en -militanten bespreken welke acties ondernomen kunnen worden.

Donderdagnamiddag vindt de raad van bestuur plaats. Ook daar willen de bonden actie voeren. Wat ze precies gaan doen, is nog niet bekend of willen ze niet prijsgeven. 'Het is niet de bedoeling om de boel te blokkeren. We willen onze aanwezigheid en actiebereidheid tonen', luidt het. Op de raad van bestuur wordt de transformatienota voor een eerste keer gelezen en besproken. Waarnemers verwachten niet dat het donderdag al tot een finale beslissing komt.