Drie baby’s van zeldzaamste neushoornsoort ter wereld gefilmd

Print

In een nationaal park in Indonesië zijn drie baby’s van de Javaanse neushoorn gefilmd. Dat is goed nieuws voor de zeldzaamste neushoornsoort ter wereld die met uitsterven bedreigd is.

De opnames werden gemaakt met camera’s in het nationaal park Ujung Kulon, in het zuidwesten van Java. De drie babyneushoorns hebben verschillende moeders. Volgens de directeur van het park verkeren de dieren in goede gezondheid. De Javaanse neushoorn leeft er in een van de zeldzame oerwouden die nog bewaard gebleven zijn in Indonesië en op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan.

Met de kleintjes erbij komt het aantal Javaanse neushoorns op 60. Vroeger leefden duizenden exemplaren van de diersoort in heel Zuidoost-Azië. Maar stroperij en ontbossing hebben de populatie Javaanse neushoorns danig doen inkrimpen. Volgens de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) is de soort ‘met uitsterven bedreigd’.

De Javaanse neushoorn is herkenbaar aan de grote huidplooien die een soort pantser vormen. Alle exemplaren leven in Ujung Kulon. Er leeft geen enkele Javaanse neushoorn in gevangenschap.