Peumans uit kritiek op Francken en De Wever: “Onze partijtoppers moeten leren zwijgen”

Print

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) roept zijn partijgenoten op het forse, rechtse discours in het asieldossier achterwege te laten. Die uitspraken doen volgens hem meer kwaad dan goed. “Onze partijtop moet eens leren te zwijgen”, aldus Peumans in De Standaard. “Dat lijkt mij veel beter. Denk allemaal maar eens twee keer na voor je iets zegt”.

De voorbije dagen lanceerden nogal wat N-VA-toppers pittige uitspraken in het asieldebat. Dinsdag ontstond bijvoorbeeld heisa rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, na tweets over het lage aantal asielzoekers dat naar de nachtopvang was afgezakt. Jan Peumans roept zijn partijgenoten, ook zijn voorzitter Bart De Wever, op de krasse uitspraken achterwege te laten.

“Zulke uitspraken helpen niemand vooruit, en al zeker de mensen in kwestie niet. Ik hoor de voorzitter zeggen dat hij wil nadenken over een apart sociaal statuut voor vluchtelingen, wel dat kán gewoon niet volgens de Conventie van Genève. We gaan die toch niet aan onze laars lappen, zeker? Gelukkig zei hij “erover nadenken”, maar zoiets moet je gewoon niet zeggen”, aldus de parlementsvoorzitter.

Toch ontkent hij dat het discours zou dienen om de “extreemrechtse kiezer” naar de mond te praten, zoals voormalig Europees commissaris Karel De Gucht suggereerde. Bovendien benadrukt Peumans dat de N-VA-ministers beleidsmatig de zaak wel goed aanpakken.