Australië neemt 12.000 vluchtelingen op en gaat IS bombarderen in Syrië

Print
Australië neemt 12.000 vluchtelingen op en gaat IS bombarderen in Syrië

Eerste minister Tony Abbott

Australië gaat 12.000 Syrische vluchtelingen opvangen, zo heeft eerste minister Tony Abbott woensdag bekendgemaakt. De premier kondigde meteen ook aan dat zijn land de coalitie zal vervoegen die in Syrië luchtaanvallen uitvoert op de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De vluchtelingen die in Australië worden opgevangen zijn “vervolgde minderheden” die Syrië ontvlucht zijn en die in Turkije, Jordanië, Irak of Libanon in kampen van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verblijven, zo deelde Abbott in de Australische hoofdstad Canberra mee.

De 12.000 Syrische vluchtelingen zullen meteen als permanente inwoner van het land worden erkend. Het aantal komt bovenop de 13.750 vluchtelingen voor dit jaar, een engagement dat de Australische regering al eerder was aangegaan.

“Dit is een zeer significante toename van de Australische humanitaire inspanning. En het is een genereus antwoord op de huidige noodsituatie”, aldus Abbott.

De premier kondigde verder ook aan dat het voortaan ook luchtaanvallen zal uitvoeren op stellingen van Islamitische Staat in Syrië. Momenteel voert Australië al luchtaanvallen uit in Irak, maar in Syrië bestond de bijdrage van de Australische luchtmacht tot nu toe uit inlichtingen en tankvliegtuigen.

IS moet worden “vernietigd”, waar het zich ook bevindt, aldus Abbott. De Australische premier had vorige week nog heel wat stof doen opwaaien door te verklaren dat IS “erger is dan de nazi’s”.