Kloosters kunnen geen asielzoekers opvangen

Limburgse kloosters moeten paus teleurstellen

Print
Limburgse kloosters moeten paus teleurstellen

De abdij van Achel. “Wij mogen van de brandweer zelfs in ons gastenverblijf niemand te slapen leggen”, zegt de abt. Foto: DD

Het ziet er niet naar uit dat er snel asielzoekers zullen worden opgevangen in Limburgse kloosters. De paus riep daar zondag toe op, maar hoewel de kloosterordes zich zeker geroepen voelen, zijn er veel praktische bezwaren. Veel kloosters hebben te weinig plaats of de kloosterlingen kunnen door hun eigen leeftijd niet meer voor anderen zorgen.

Afgelopen zondag riep paus Franciscus vanop het Sint-Pietersplein in Rome geloofsgemeenschappen in heel Europa op om zich te ontfermen over asielzoekers. “Dat iedere parochie, iedere religieuze gemeenschap, ieder klooster, ieder heiligdom in Europa een gezin onderdak moge bieden, te beginnen met mijn bisdom Rome”, zei de paus.

Maar aan die oproep lijken weinig kloosters in Limburg gehoor te kunnen geven. Niet omdat ze niet willen, integendeel, maar wel omdat ze geen plaats hebben, zelf te oud zijn om anderen te helpen of vasthouden aan hun contemplatieve leven.

Ouderdom

“Als de vraag zich voordoet, zullen wij daarover nadenken, al denk ik niet dat ons klooster de beste opvangplaats is voor gezinnen”, zegt zuster Mariette van de Zusters Clarissen in Sint-Truiden. “We hebben nog enkele kamertjes vrij, maar dat zijn kleine kloostercellen. Wij zijn bovendien ook slotzusters, dat ligt een beetje moeilijk want hier in het klooster moet het altijd stil zijn. Volgens mij is het voor die mensen veel beter om in een gezellig appartement onderdak te krijgen. We hebben er binnen de gemeenschap al over gepraat om daarvoor financiële steun uit te trekken.”

Ook bij de abdij van Achel zullen er voorlopig geen asielzoekers te zien zijn. “Wij mogen in ons gastenverblijf zelfs geen mensen van hier te slapen leggen omdat de brandweer dat niet toelaat”, zegt abt Nathanaël. “Als we asielzoekers verwelkomen, moeten we ze ook goed verwelkomen en ze niet in een krot steken. Bovendien is mensen opvangen in een contemplatieve gemeenschap ook heel moeilijk. Je kan toch niet verwachten dat ze de hele dag zwijgen?”

Bovendien speelt ook de ouderdom van de kloosterlingen een rol. “We hebben vluchtelingen opgevangen tijdens de Kosovo-oorlog”, klinkt het bij de Dochters van het Kruis in Genk, “maar tot onze grote spijt hebben we nu geen plaats meer. Bovendien spenderen we nu veel zorg aan bejaarde medezusters. Al blijven we ook vrijwilligerswerk doen voor hulpbehoevenden.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio