vanmechelen op woensdag

Boerenstof

Print
Boerenstof

Foto: luc daelemans

“Ik denk dat poëzie iets is als vingerafdrukken op het venster, waarachter een kind dat niet kan slapen te wachten staat op de dag.” Herman de Conincks gedicht ‘Vingerafdrukken op het venster’ fluistert ons toe dat we van kinderen heel wat kunnen leren. Vingerafdrukken op een venster onthullen het verlangen van het kind naar de buitenwereld. Naar contact met dieren, met bomen en de aarde. Naar een smerige beek, vuile nagels, vogelstront en lekkere snottebellen.

Ze vertellen over de vaak onzichtbare muren die we als volwassenen optrekken tussen ons en de wereld. Muren die onze perceptie verkleuren zonder dat we er erg in hebben. Maar wel met grote gevolgen. Zoals het onzalige idee dat we onze kinderen moeten beschermen tegen vuil. Tegen bacteriën, tegen contact met dieren. Denk aan kinderen die niet op het gras mogen spelen. Geen hondenkwijl of kattenhaar op de kleren! Niet met vrienden voetballen op een bultig stuk onkruidveld! En nooit naar buiten zonder geparfumeerde zakdoekjes of een mini-huisapotheek.

Wat we al een halve eeuw weten, heeft nu ook het wetenschappelijke fiat gekregen: kinderen worden net ziek omdat ze in een cocon van properte opgroeien. Contact met vuil wapent hen van jong af tegen vuil. Het voorkomt dat hun immuniteitssysteem op hol slaat als Mr. Proper er de brui aan geeft. Het vermijdt dat ze allergisch reageren op de echte wereld.

Vele van onze kinderen hebben zelfs nooit een geit, koe of paard aangeraakt. Vroeger sliepen die in onze huizen, nu in high tech arken. Ver van onze kinderen. De geschiedenis heeft nochtans uitgewezen dat net contact met dieren ons immuniteitssysteem versterkt. Het was omdat de oorspronkelijke volkeren van Amerika geen gedomesticeerde dieren hadden dat het contact met de witte mens hen decimeerde. Germs did it.

Wat onze kinderen nodig hebben is boerenstof in hun longen en stront onder hun schoenen. Een manier om dat te realiseren is urban farming. Koop een kip of een varken. Ontwaak je innerlijke boer, breng het dier naar de stad, laat de kids in het bos of op het veld spelen. Zo worden ze meer immuun tegen het vuil. En tegelijk ook tegen de vervreemding. Een sterke filosofie die toepasbaar is voor een nieuwe samenleving. We hebben elk natuurlijk element meer dan nodig om te overleven.

Breek het venster met die vingerafdrukken.