Beschermd dier bedreigt beschermd monument

Print

Gert Moermans startte gisterenavond zijn onderzoek. Foto: ’s Tom Palmaers

Tongeren -

In Lauw woont een dassenfamilie in de eeuwenoude Herstappe-tumulus. Interessant conflict: bedreigt een beschermde diersoort een beschermd monument? De stad Tongeren liet afgelopen nacht een geofysisch onderzoek uitvoeren op de grafheuvel.

Bedreigen dassen, een bedreigde diersoort in Vlaanderen, een pakweg 1.800 jaar oude grafheuvel? Wat op zijn beurt een beschermd monument is. Om op die vraag te kunnen antwoorden onderzocht Gert Moermans, de zaakvoerder van GroundXplorer, afgelopen nacht de ondergrond van de tumulus. Niet met schop en spa, of zwaarder tuig. Wel door op regelmatige afstand elektroden te plaatsen op de tumulus en via die elektroden stroompulsen in de grafheuvel te sturen om zo de weerstand te meten.

Dassenburcht

Grondonderzoeker Gert Moermans: “Er mag niets beschadigd worden. De vergunning, die van het Agentschap Natuur en Bos komt, schrijft ook voor dat we pas vanaf 22 uur hier mogen werken. Dassen zijn nachtdieren. Vanaf dat uur zijn ze geacht op pad te zijn, op jacht. Dan stoor ik hen niet. Die stroompulsen, die ik beperkt hou, stoten op meer of op minder weerstand in de ondergrond. Gangen of holtes hebben geen weerstand, terwijl vast materiaal als grond of metalen wel een bepaalde weerstand hebben. Met die stroompulsen kan ik tot 100 meter diep gaan. Deze tumulus is 8 meter hoog. Geen probleem dus.”

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio