De kapel van het Vlasmeer in Eksel vroeger en nu

Print
De kapel van het Vlasmeer in Eksel vroeger en nu

Foto: Marcel Loenders

Eksel

Hechtel-Eksel - Reeds 26 jaar zorgen Jef Eerdekens en zijn vrouw Tieneke Bollen voor de kapel van O.L.Vrouw van Rust van het Vlasmeer in Eksel. Als zij op vakantie zijn, houden Willy Jannis en zijn vrouw Nieke de kapel open.

In 1989 kregen zij de sleutel van Jan Jannis. Destijds was de kapel alleen open bij het overlijden van een gebuur van het Vlasmeer. Dan werd er elke avond gebeden voor de overledene tot aan de begrafenis.
Het is één van de weinige kapelletjes in onze parochie dat alle dagen open is. Heel wat mensen brengen er een bezoek. Elk jaar stijgt het aantal. Veel fietsers en wandelaars stoppen er even voor een bezoek aan O.L.Vrouw van Rust om er een kaarsje te laten branden en tot rust te komen. Er komen ook veel mensen van buiten Eksel, vaak ook met de auto. Juni is de drukste periode door de examens.
In 1979 is de buurt van het Vlasmeer gesplitst omdat ze te groot werd. De woningen rond de kapel kregen de naam 'Buurtvereniging Nieuw Vlasmeer'. Vanaf die datum hangen al de gedachtenisprentjes van de overledenen op het bord in de kapel. Momenteel 40 in totaal. Veel van die nabestaanden komen er noveenkaarsen halen voor thuis of voor op het kerkhof. Enkele weken geleden stak iemand voor 4 euro kaarsen aan. De offerblok zat vol met 2 munten van 2 euro en 576 muntjes van 1 of 2 eurocent.
Zoals elk jaar met O.L.Vrouw Hemelvaart krijgt de parochie ook nu weer een overzicht van het aantal kaarsen die er op één jaar aangestoken worden en de financiële opbrengst. In 2015 werden 814 theelichtjes aangestoken, 1.724 lange kaarsen en 1.010 noveenkaarsen. Er werd 4.302,01 euro geofferd. Elk jaar gaat een deel van de opbrengst naar de pastoor voor goede doelen. Dit jaar werd 1.800 euro aan de pastoor overhandigd. Deze som werd aan Zuster Lucie Geys gegeven. Onlangs was ze op vakantie in Eksel. Volgend jaar word ze gevierd voor haar 50 jaar missiewerk in Congo. Dit geld zal ze zeker kunnen gebruiken voor de projecten die nog in de steigers staan.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio