“Europa is een christelijk fort”

Print
“Europa is een christelijk fort”

Turkse premier Ahmed Davutoglu. Foto: AP

De Turkse premier Ahmed Davutoglu heeft zondag kritiek gegeven op het “belachelijk kleine deel” vluchtelingen dat de Europese Unie wil opvangen. Volgens hem is Europa “een christelijk fort”, zo staat te lezen in een bijdrage in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung van maandag.

Turkije heeft meer dan twee miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak toegelaten, waardoor het land een “bufferzone is tussen de chaos en Europa”, aldus de premier. Volgens hem is de financiële bijdrage van Europa voor de inspanningen van Turkije maar zwak en lijkt het erop dat het voor Europa een “comfortabele reflex” is om het vluchtelingenprobleem op Turkije af te schuiven en een “Europees christelijk fort” te bouwen.

Dergelijke aanpak gaat in tegen de Europese waarden en Turkije, dat kandidaat is om toe te treden tot de EU, had nooit durven denken dat die aanpak gesteund wordt door de meerderheid van de Europeanen, schrijft Davutoglu nog. Het wordt tijd dat de Europese landen samenwerken rond het immigratieprobleem. Turkije is dan ook klaar voor een gecoördineerde samenwerking met “onze Europese partners”.