Grootse plannen voor Brustemse burchtsite

Print
Grootse plannen voor Brustemse burchtsite

Foto: Jo Gennez

Brustem

Sint-Truiden - De burchtruïne van Brustem wordt de komende jaren grondig aangepakt. Ook het gebied rondom de ruïne krijgt een opwaardering. Dat maakte het stadsbestuur van Sint-Truiden vorige week bekend op een info-avond.

“We kozen ervoor om de 11de eeuwse burcht te consolideren als ruïne. De toren waarvan de helft nog rechtstaat, wordt gestabiliseerd en voorzien van de nodige verankeringen en afdichtingen. Op die manier kan de ruïne veilig worden opengesteld voor toeristen”, aldus Pascal Vossius, schepen van monumentenzorg. De gracht rond de burcht krijgt een opknapbeurt en er zal een brug gebouwd worden waardoor de toren makkelijker bereikbaar wordt. Het beeld van de burchtruïne met de roestige stelling rondom, zou over enkele jaren tot het verleden behoren. Het gebied rond de burcht, van de Singelstraat tot de Clovisbron, wordt opgewaardeerd. Onder meer het plein voor de kerk wordt aangepakt. Om een grote open ruimte te creëren, verdwijnt mogelijk ook de muur tussen het kerkplein en de speelweide. Voorts zal een hoogstamboomgaard worden aangekocht die als picknickweide wordt ingericht.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een beheerplan voor de volledige burchtsite. Burgemeester Veerle Heeren: “Met dit beheerplan ontwikkelen we als stad een duidelijke visie voor de ontsluiting van de burchtomgeving voor de komende 20 jaar. We maken de site toegankelijk voor bewoners en toeristen, maar zien er tegelijk op toe dat de historische elementen maximaal behouden blijven.” Het project zal 1,8 miljoen euro kosten, waarvan men 80% wil recupereren via subsidies. De werken aan de burcht zullen wellicht pas begin 2017 plaatsvinden. Net op tijd om de 550ste verjaardag van de Slag van Brustem te vieren.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio