Vlaams Belang voert met hometrainers actie bij start Gordelfestival

Print
Vlaams Belang voert met hometrainers actie bij start Gordelfestival

Foto: Twitter

Vlaams Belang voerde zondagmorgen een protestactie bij de start van het Gordelfestival op het provinciedomein in Huizingen. Partijvoorzitter Tom Van Grieken en Kamerfractievoorzitster Barbara Pas boden de Vlaamse N-VA-ministers een hometrainer aan die volgens hen het beleid van de Vlaamse regering in de rand rond Brussel illustreert. “Vlaanderen trapt in deze regio ter plaatse”, zei Van Grieken.

Tussen drie bemande hometrainers, symboliek voor de drie coalitiepartners (N-VA, CD&V en Open Vld) in de Vlaamse regering, wachtten Van Grieken, Pas en een tiental militanten van Vlaams Belang de Vlaamse ministers op bij de ingang van het provinciedomein. Zij vroegen de N-VA-kopstukken Ben Weyts en Philippe Muyters om “zich te onthouden van elke Gordelactiviteit”.

“Slechts een op de vijf kinderen die nu in de faciliteitengemeenten worden geboren, heeft het Nederlands als moedertaal”, stelde Van Grieken. “Recent onderzoek leert dat de kwaliteit van het onderwijs problematisch wordt vanaf het moment dat 10 procent van de leerlingen op school onze taal niet machtig is.”

“De twee grootste bedreigingen voor het Vlaamse karakter van de Rand zijn de verstedelijking en de verbrusseling”, zei Barbara Pas. Geletruidrager Ben Weyts stelde de kopstukken van Vlaams Belang voor om zélf de handen uit te mouwen te steken. “Spring op een koersfiets en uit op die manier uw bezorgdheid”, repliceerde de Vlaamse minister.

Ook de Vlaamse Volksbeweging (VVB) voerde zondagvoormiddag actie, met een fietstocht van Dilbeek naar Sint-Genesius-Rode, het traject van de ter ziele gegane Gordel uit het beginjaar 1981.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois moest om familiale redenen passen voor het Gordelfestival.