Abbott dan toch bereid meer Syrische vluchtelingen op te vangen

Print
Abbott dan toch bereid meer Syrische vluchtelingen op te vangen

Foto: AP

De Australische premier Tony Abbott heeft, na toenemende druk vanuit zijn eigen partij, zondag verklaard toch bereid te zijn meer vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Hij benadrukte wel dat het totale aantal vluchtelingen dat Australië opneemt, niet zal wijzigen.

Zaterdag had de premier nog geweigerd meer Syrische vluchtelingen toe te laten in zijn land, maar daar komt hij nu dus op terug. “We stellen voor om meer mensen vanuit deze regio op te vangen, als deel van onze substantiële belofte aan de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR)”, aldus Abbott.

Hij gaf geen exacte cijfers, maar liet weten dat de focus zal liggen op leden van vervolgde minderheden die in vluchtelingenkampen zitten in de regio.

De Australische minister van Immigratie Peter Dutton trekt woensdag naar het Zwitserse Genève om met de VN te bekijken hoe Australië kan helpen om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Tussen juli 2014 en juni 2015 nam Australië 13.750 vluchtelingen uit de hele wereld op (van wie 4.400 uit Syrië en Irak). Het totale aantal zou tegen 2018 moeten toenemen tot 18.750.