Welk spook huist in Molenveld 91?

Print
Welk spook huist in Molenveld 91?

Foto: Jean Pierre Yzermans

Stokkem

Dilsen-Stokkem - Twee openbare verkopen en geen enkel aanvaardbaar bod op een vervallen hoeve, omringd door dertien are eigendom, vraagt naar oorzaak en duidelijkheid. Voor de verkoop werd het pand als een spookhuis beschreven door de media, en tijdens de verkoop werd er gefluisterd van geheimzinnigheid.

Het betreffende huis, is afgelegen van het gehucht Molenveld, richting het Maasveer. Niemand weet precies wat er in het verlaten en door struiken overwoekerd gebouw gebeurt. Na jaren leegstand is het vervallen tot een ruïne. De uit de hengels hangende deuren, gebroken ramen en de enorme gaten in het dak voeden de bewering dat er een spook huist.

Voor de naaste bewoners en wandelaars hangt er een niet te definiërende waas van geheimzinnigheid rond Molenveld 91.
Bewijzen dat er een spook door de vervallen woning zweeft, is erg moeilijk. Omdat spoken geen voeten hebben, zweven ze geruisloos door de openstaande deuren en vensters zonder voetsporen, noch platgetreden beplanting na te laten.
Aan de ingang van het museum De Wissen staat de stele van ‘De man zonder kop’. Alle gidsen vertellen met vuur over deze geheimzinnige gedaante. Of moeten we ons baseren op en meer aandacht hechten aan de boeken en kortverhalen van schrijver Jaak Venken die de ‘behekste’ gebeurtenissen en vertellingen gebundeld heeft in het kortverhalenboek ‘Troebele vertelsels’?

Ooit was de woning Molenveld 91 een deftig herenhuis van waaruit de waterstanden van de Maas nauwlettend in het oog gehouden werden. De eigenaar/bewoner, Buschens, runde een grindbedrijf dat later overgenomen werd door de heer Hoeven.
De laatste bewoner was Albert Bocken, maar na zijn overlijden werd, omstreeks 1985, het pand meermaals verkocht maar niet meer bewoond.
Aanhangers van de spooktheorie zijn overtuigd dat het er niet erg pluis is. De tegenstanders noemen het ‘flauwekul’, maar niemand durft ’s avonds noch overdag de ruïne binnen te gaan. Wat er verder met het pand gaat gebeuren, is na de verkoopdagen even geheimzinnig en raadselachtig.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio