Pol Vandewal herdacht met wandeling

Print
Pol Vandewal herdacht met wandeling

Foto: FELIX BERGERS

Neerglabbeek

Meeuwen-Gruitrode - Op zaterdag 31 augustus 1996 kwam natuurbeschermer Pol Vandewal uit Neerglabbeek om bij een ongeval. Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode-Peer organiseerde een herinneringswandeling op 30 augustus laatstleden.

Pol zag in 1940 het levenslicht in Neerglabbeek als 7e zoon uit een gezin van 13. Hij werkte als technicus bovengronds aan de mijn van Waterschei, tot de sluiting in 1987. Van toen af werd hij een van de meest gedreven natuurbeschermers uit de streek. Vooral het gebied Solterheide lag hem nauw aan het hart, en toen het door kiezelwinning werd bedreigd, richtte Pol het N.A.N. op (Natuurbehoud Actie Neerglabbeek). Hij kende het gebied op zijn duimpje, en hield als ornitholoog getrouw het jaarlijks broedvogelbestand bij. Hij zat ook in de plaatselijke vogelringwerkgroep, en was actief rond de bescherming van de kerkuil en de plaatsing van broedkasten. Voor zijn paddenoverzetacties wist hij vele vrijwilligers te mobiliseren, ook kinderen.
Natuurgids Willy Lipkens werkte nauw samen met Pol, en nam het initiatief voor deze herinneringswandeling. Om 14 uur werd afgesproken aan de terreinen van Sporting Nevok. De trektocht voerde de bezoekers door het grensgebied van Gruitrode, Neerglabbeek en Opoeteren, met o.a. de Oudsberg. Het was dorstig weer, iets boven de 30° C, maar het loonde de moeite. Willy gaf een woordje uitleg over de beheerswerken die het Agentschap Natuur en Bos uitvoert in het gebied, en liet de wandelaars kennismaken met het leven van de mierenleeuw en de paardenmestkever. Torenvalk, buizerd en havik waren ook van de partij, en de wespendief had een honingraat als naamkaartje achtergelaten. Oude verhalen werden opgediept, en de stilte werd in grote teugen ingeademd.
Volgende zomer zullen we Pol 20 jaar missen. Op de laatste zondag van augustus vindt er weer een herinneringswandeling plaats, en hiervoor zal ruimer gemobiliseerd worden. Want Pol blijft leven in de harten van natuurminnend Limburg.

Foto: Mathieu Geelen

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio