EK 2016. Spanje weer groepsleider, Engeland naar EK na evenaring record

Print
Spanje haalt Slovakije bij in groep C na 2-0 winst. De regerende Europese kampioen neemt zo revanche voor het 2-1 verlies in oktober van vorig jaar. Engeland plaatste zich als eerste land voor het EK via de kwalificaties. het won met 0-6 tegen San Marino en haalt 21 op 21. Wayne Rooney evenaarde het doelpuntenrecord van Sir Bobby Charlton bij de Engelse nationale ploeg. Rusland won met 1-0 tegen Zweden, en blijft zo ternauwernood op EK-koers in groep G.

Groep C: Spanje haalt Slovakije bij

Spanje heeft de puntjes op de i gezet tegen Slovakije. Nadat de Europees kampioen verloor in Slovakije met 2-1, won het nu wel makkelijk met 2-0. Door dat resultaat springen de Spanjaarden over Slovakije naar de eerste plaats in de groep, op basis van gemaakte doelpunten over de twee wedstrijden heen. Jordi Alba kopte Spanje al na vijf minuten op voorsprong, Andres Iniesta zette een lichte penalty om op het halfuur. Beide ploegen hebben 18 punten, en houden daarmee Oekraïne achter zich.

Oekraïne blijft wel in het spoor van Spanje en Slovakije na een 3-1 overwinning tegen Wit-Rusland. Kravets, Yarmolenko en Konoplyanka zorgden voor de 3-0 tussenstand halfweg, Wit-Rusland scoorde nog de eerredder vanop de stip na rust maar ging onderuit. Oekraïne staat op de derde plaats, met drie punten minder dan het tweetal.

Luxemburg hield de drie punten thuis tegen Macedonië. De Luxemburgers pakken zo hun eerste overwinning in deze EK-voorrondes, en springen over Macedonië naar de voorlaatste plaats. De rode lantaarn had nochtans alles in eigen handen, en kreeg in minuut 85 zelfs een penalty. Besart Abdurahimi (Lokeren) zette zich achter de bal, maar faalde in de afwerking. Sebastien Thill bezorgde een euforisch Luxemburg in de 92e minuut de volle buit: 1-0!

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in groep C!

Groep E: Engeland haalt EK dankzij evenaring record

De Engelsen openden na 13 minuten de score vanop de stip. Wayne Rooney faalde niet en stuurde de doelman de verkeerde richting uit. De 0-1 was goed voor de voorsprong, maar ook voor de evenaring van een record. Voor Wayne Rooney was het zijn 49e doelpunt in 106 matchen bij Engeland, evenveel doelpunten in evenveel matchen als huidig recordhouder Sir Bobby Charlton. Toffe statistiek: Ook 'own goals' staan bovenin de topschutterslijst bij de Engelse nationale ploeg, eveneens met 49 goals.

Op het halfuur verdubbelde Rooney via Brolli tot 0-2, maar het doelpunt kwam op naam van de onfortuinlijke verdediger van San Marino. Geen verbetering van het record voor Rooney dus, en na de 0-3 van Ross Barkley haalde bondscoach Roy Hodgson zowaar de aanvaller van United naar de kant. ‘De geschiedenisboeken zullen moeten wachten’, zal hij gedacht hebben. Theo Walcott (met twee goals) en Harry Kane diepten nog uit tot 0-6. Engeland leidt met 21 op 21 en mag al zeker naar het EK.

Slovenië gaf een belangrijke driepunter uit handen tegen Zwitserland. Novakovic en Cesar zetten de Slovenen nochtans op 0-2 na twee goals kort voor en na rust, maar Zwitserland zorgde voor een spannende slotfase waarin twee invallers driemaal scoorden. Drmic schoof tien minuten voor tijd de 1-2 voorbij doelman Handanovic. Stocker, nog geen vijf minuten op het plein schoof de 2-2 overhoeks binnen op aangeven van Shaqiri, en opnieuw Drmic zette de kers op de taart in de 94e minuut. Zwitserland staat zo stevig op de tweede plaats met 15 punten. Estland won de burenstrijd tegen Litouwen met 1-0 en staat op plaats drie met tien punten. Slovenië is de verliezer van de avond en staat op plaats vier met negen punten.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in groep E!

Groep G: Rusland leeft nog, Oostenrijk op zucht van EK

Rusland blijft in de running voor het EK. De Russen startten rampzalig aan de EK-voorrondes en haalden slechts 8 punten na zes wedstrijden, maar tegen Zweden won het de match van de laatste kans met 1-0. Dzyuba scoorde zeven minuten voor de rust de enige goal van de wedstrijd. Smolnikov werd met een heerlijk hakje vrij gezet in de zestien en speelde Dzyuba aan, die niet meer kon missen. Zweden probeerde wel, maar scoren lukte niet meer. Zlatan Ibrahimovic werd gewisseld aan de rust. In groep G heeft Rusland nu 11 punten, ééntje minder dan Zweden dat wel nog op plaats twee staat. Rusland staat derde, drie punten boven Montenegro. Dat won met 2-0 van Liechtenstein.

Oostenrijk won zuinig met 1-0 van Moldavië, na een doelpunt in de tweede helft van Junuzovic. De middenvelder van Werder Bremen strafte een blunder van de Moldavische doelman perfect af. Die loste een botsend schot vanuit de tweede lijn iets te makkelijk, de attente Junuzovic was goed gevolgd en legde de enige goal van de match in het mandje. Door deze zege leidt Oostenrijk in groep G met 19 punten. Als het wint tegen Zweden op de volgende speeldag, mag het zijn EK-ticket met zekerheid boeken.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in groep G!