Heeft een asielzoeker recht op duizenden euro’s steun in België? Dit krijgen ze écht in ons land!

Print
Heeft een asielzoeker recht op duizenden euro’s steun in België? Dit krijgen ze écht in ons land!

Foto: BELGA

Er circuleren heel wat geruchten over hetgeen asielzoekers krijgen eenmaal ze in België zijn. Sommigen beweren dat een gezin met twee ouders en twee kinderen maar liefst 4.400 euro aan steun zou krijgen van de regering, maar die stelling blijkt helemaal scheef getrokken. Fedasil legt aan Knack uit wat een asielzoeker écht krijgt in België.

Wanneer een asielzoeker ingeschreven is in ons land heeft hij recht op de basisbehoeften. Dat zijn: een slaapplaats, maaltijden, sanitaire voorzieningen en kledij. Die worden voorzien door Fedasil zelf of door het rode Kruis, maar kunnen ook doorgeschoven worden naar de OCMW’s of een ngo.

De asielzoekers zelf krijgen geen financiële steun, maar wel een bedrag om rond te komen. Hoeveel dat bedrag exact is, hangt af van plaats tot plaats. Maar veel is het alleszins niet. Een opvangcentrum dekt normaal gezien alle basisbehoeften, waardoor volwassen asielzoekers niet meer dan 7,4 euro zakgeld per week krijgen.

Moet de asielzoeker zelf voorzien in zijn basisbehoeften (eten, drinken en verzorging) dan krijgt een volwassene daar 60 euro leefloon per week voor. Met die zestig euro moeten ze dus drie maaltijden per dag en alle sanitaire dingen zoals wc-papier, shampoo, douchegel en dergelijke kopen.

-