Belgian Lions starten EK met nederlaag tegen Letland

Print

De Belgian Lions hebben hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap verloren. Thuisland Letland was met 78-67 te sterk voor onze basketbalmannen na een sterk vierde kwart.

Het eerste punt van de match was voor de Belgen. Tumba vond Serron voor een jumper. Letland liep daarna even vijf punten uit, maar de Lions herstelden het evenwicht via buckets van Lojeski. Bij de Letten was Bertrans op zijn best, en ook Berzins deed de Belgen pijn. Letland liep tegen het einde van het eerste kwart opnieuw uit en sloot af met een 25-19 voorsprong.

In het tweede kwart maakte Van Rossom zich even kwaad, want de Lions waren te passief. De defensie was minder strak dan normaal en aanvallend moesten ze het doen met jumpers. Tegen de rust aan leken de Belgen er wat door te komen met enkele driepunters, maar de Letten bleven ook scoren. De Lions lieten geen enkele vrije worp noteren en gingen met een 38-40 achterstand de rust in. Hervelle had negen punten, Bertrans leidde de weg met tien bij Letland.

Onderuit in het slot

In het derde kwart ging de wedstrijd erg gelijk op. Vooral Van Rossom vond zijn ritme en nam de Lions op sleeptouw. Letland had het moeilijk en de Belgen hielden Bertrans lang van zijn eerste punten in de tweede helft. De Lions gingen zelfs met een voorsprong van één punt het laatste kwart in: 52-51.

Daarin lieten de Belgen het echter opnieuw afweten. Tabu gooide een paar ballen gewoon weg en Letland ging steeds beter verdediger. Bertrans knalde er een driepunter in en de Letten keken niet meer achterom. Een bom van Van Rossom gaf de Lions nog even hoop, maar Letland hield voor eigen publiek stand en won met 78-67. Hervelle was topscorer bij de Belgen met dertien punten en had ook zes rebounds en zeven assists.

De Lions spelen zondag hun tweede wedstrijd, tegen Estland. Daarna wacht het oersterke Litouwen. De eerste vier van de groep plaatsen zich voor de achtste finales, die in het Franse Rijsel afgewerkt worden. De finalisten plaatsen zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen. De derde tot de zevende spelen een pre-olympisch kwalificatietoernooi.