Nederlander wint verwarrende Brussels Cycling Classic, Boonen eindigt derde

Print
Nederlander wint verwarrende Brussels Cycling Classic, Boonen eindigt derde

Dylan Groenewegen (Team Roompot) heeft verrassend de Brussels Cycling Classic op zijn naam geschreven. In de straten van Brussel moest een fotofinish uitsluitsel brengen, maar de wedstrijdjury raakte er zelf niet uit. Die riep eerst Roy Jans uit tot winnaar, maar stuurde daarna bij en liep weten dat Dylan Groenewegen had gewonnen. Tom Boonen eindigde op plaats drie.

 

Wielrennen op Sportwereld.be

 

André Greipel (Lotto-Soudal), de winnaar van de voorbije twee jaar, was er ditmaal niet bij. Heel wat anderen roken dan ook hun kans, zo ook Tom Boonen, die vooraf liet optekenen vandaag aan de start te komen met de bedoeling om te winnen. De kopman van Etixx-Quick Step kende dan ook de ‘vernieuwde’ aankomstzone aan de Houba de Strooperlaan, hij won er drie jaar geleden voor het laatst.

Vijf renners kleurden de vroege vlucht, waaronder drie Belgen. Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) en Sébastien Delfosse (Wallonie-Bruxelles) kregen het gezelschap van Alessandro Malaguti (Nippo-Vini Fantini) en de Rus Daniil Fominych (Astana). Hun maximale voorsprong liep op tot iets meer dan drie minuten. Het parcours in en rond Brussel noopte zich dan ook optimaal voor een massaspurt, onder leiding van Etixx-Quick werden de vijf ingerekend op een dertigtal kilometer van de aankomst.

Etixx-Quick Step laat niet begaan

Wie er in ieder geval geen aanspraak kon maken op de eindwinst, was Marcel Kittel (Giant). De Duitse spurtbom kwam ongetwijfeld met ambities aan de start, maar hij moest verrassend lossen op de laatste helling van de dag. De Menisberg eiste zijn tol bij Kittel, die even later zelfs opgaf. Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) probeerde nog een massaspurt te voorkomen, maar ook met de hulp van Daan Myngheer (Verandas Willems) werden de twee uiteindelijk opgeslorpt door het Etixx-Quick Step-bastion op acht kilometer van de streep.

Het beukwerk van de mannetjes van Tom Boonen zorgde er ook voor dat het peloton in tweeën brak. Grootste slachtoffer van die actie was Arnaud Démare (FDJ). De snelle Fransman mocht zo de massaspurt op zijn buik schrijven. Een select peloton, met een man of dertig, mocht gaan uitmaken wie de beste spurter was aan het hoofdgebouw van de Voetbalbond. Tom Boonen kon de massaspurt vanuit een zetel aanvatten, maar liefst zes mannetjes reden zich in de laatste vijf kilometer de longen uit het lijf, maar liet zich in de laatste rechte lijn iets teveel insluiten door Roy Jans in een versmalling. Die werd op de streep geklopt door Dylan Groenewegen (Team Roompot), met een verschil van enkele centimeters.

Uitslag:

1. Dylan Groenewegen (Team Roompot)

2. Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert)

3. Tom Boonen (Etixx-Quick Step)