Vluchtelingencrisis

Lierenaar verdedigt gezin met koevoet tijdens hulpactie in Calais

Print
Lierenaar verdedigt gezin met koevoet tijdens hulpactie in Calais

Foto: Joris Herregods

Lier -

De hulpactie van de groep Wij gaan naar Calais en nemen mee, opgezet door Antwerpenaar Peter Terryn, is vrijdagnamiddag uitgedraaid op chaotische taferelen in het vluchtelingenkamp en moest worden afgebroken. Een man uit Lier kreeg een paar klappen toen hij zijn bestelwagen, die langs alle kanten werd bestormd, wilde ontzetten. Dat meldt Gazet van Antwerpen zaterdag. Een groot deel van de door een paar duizend Vlamingen ingezamelde spullen kon niet worden gedistribueerd.

De stemming sloeg snel om toen de eerste bestelwagens en vrachtwagens opdoken bij het kamp. Het eerste kwartier vormden zich nog keurig lange wachtrijen van vluchtelingen, voor het merendeel jonge zwarten, vaak nog tieners. Maar omdat er meerdere lossingen tegelijk gebeurden, liep het uit de hand en werd het ieder voor zich en pakken wat er te pakken viel.

Een Lierenaar die met vrouw en zoontje met een bestelwagen vol met allerhande spullen wat dieper het kamp was ingereden, kreeg de volle laag. Zijn zijspiegels werden stukgeslagen, ze kropen bovenop zijn auto en jonge vluchtelingen stortten zich met tientallen op de lading - op één moment hadden zes, zeven jongeren een rugzak vast waar ze uit alle macht aan trokken tot één van hen het ding triomfantelijk mee kon graaien.

De Lierenaar zei achteraf, toen hij met leeggeplunderde wagen weer aan de ingang opdook, dat hij met een koevoet had geprobeerd om de belagers terug te dringen en dat hij een paar klappen had geïncasseerd. Zijn vrouw en zoontje zaten bleekjes en zwijgend naast hem. De man beefde van emotie en wilde zo snel mogelijk weg, maar door de chaos rond de andere voertuigen zat hij nog een tijdje geblokkeerd.