Opnieuw duizenden migranten verwacht in Piraeus

Print
Opnieuw duizenden migranten verwacht in Piraeus

Het is aanschuiven om op de ferry naar het Griekse vasteland te geraken. Foto: AFP

Ook in Griekenland blijven vluchtelingen toestromen: in de Griekse haven Piraeus worden zaterdag 4.200 asielzoekers verwacht vanop het eiland Lesbos. Dat melden de autoriteiten in de haven. In Lesbos, een van de hotspots voor migranten uit het Midden-Oosten, heerst chaos en slapen vluchtelingen al dagen in de open lucht. Tienduizend mensen wachten er om op de ferry stappen naar het Griekse vasteland.

Elke dag varen twee ferry's vanop Lesbos via de eilanden Kos, Kalymnos, Leros en Lesbos naar Piraeus, met aan boord een vierduizendtal vluchtelingen. Op Lesbos zelf wordt de situatie stilaan onhoudbaar, aldus burgemeester Spyros Galinos. 'We hebben geen aparte ferry's nodig, we hebben een volledige vloot nodig om al deze mensen op te pikken', zei hij op de Griekse televisie. Honderden migranten slapen er in de haven of op straat in de hoofdstad Mytilini.

Ondertussen stijgt de spanning. Zo moest de politie vrijdag tussenkomen bij rellen tussen de asielzoekers en op Kos, een ander eiland dat door migranten wordt overspoeld, kwam het tot een vechtpartij tussen vluchtelingen en de lokale bevolking.

Vrijdag kondigde eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos aan dat er op korte termijn een registratiecentrum komt in Piraeus voor de vluchtelingen die aankomen op de Griekse eilanden. Die hotspot moet de Griekse eilanden ontlasten.