Mogherini: ‘Alle EU-landen beseffen dat dit gedeelde verantwoordelijkheid is’

Print
Mogherini: ‘Alle EU-landen beseffen dat dit gedeelde verantwoordelijkheid is’

Foto: AFP

Als de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vrijdag en zaterdag iets heeft duidelijk gemaakt, dan wel dat alle 28 lidstaten beseffen dat de vluchtelingencrisis een gedeelde verantwoordelijkheid is waarvoor een gemeenschappelijke oplossing moet worden gezocht. Dat heeft Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU, na afloop gezegd.

Op het halfjaarlijkse informele overleg van de buitenlandministers worden doorgaans geen concrete beslissingen genomen. Ook nu, in Luxemburg, ging het veeleer om een therapeutische sessie om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. De vluchtelingencrisis ging er met alle aandacht lopen.

"Bij iedereen rond de tafel leeft het gevoel dat er íéts moet gedaan worden. Alleen is de vraag: wát? ", liet een Europese diplomaat zich nog tijdens de vergadering ontvallen. Er werden heel wat ideeën gelanceerd: over de spreiding van asielzoekers, over een versterking van het ruimere Europese migratiebeleid, maar ook over de verdediging van de buitengrenzen.

Woensdag zal Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een nieuw migratie- en asielplan op tafel leggen, nadat zijn eerder voorstel voor de verplichte spreiding van 60.000 asielzoekers in duigen is gevallen. In de dagen en weken nadien moeten de EU en haar lidstaten concrete oplossingen uitwerken.

Het debat in Luxemburg heeft volgens Federica Mogherini duidelijk gemaakt dat het afgelopen is met de "blame game". "Iedereen beseft dat we een mechanisme moeten vinden om de verantwoordelijkheid te delen", vatte ze samen. Dat de visies nog sterk uiteenlopen, bewees de mededeling van de vier Visegrad-landen (Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije), die vrijdag zeiden zich te blijven verzetten tegen een bindende verdeelsleutel voor de spreiding van asielzoekers, terwijl Frankrijk en Duitsland de forcing voeren voor zo'n systeem.

Mogherini wees er fijntjes op dat in Turkije miljoenen vluchtelingen uit het Midden-Oosten worden opgevangen, "terwijl hier in het rijke Europa ministers ruzie maken over de verdeling van 60.000 vluchtelingen". Het is aan de lidstaten om hun verantwoordelijkheid te nemen, vindt ze.