Porto vraagt steun Champions League-clubs

Na Real ook AA Gent in actie: deel ticketopbrengst Champions League naar vluchtelingen

Print
De steun vanuit de sportwereld om vluchtelingen te hulp te schieten blijft groeien. Na het Duitse Bayern München eerder deze week, maakt ook de Spaanse topclub Real Madrid 1 miljoen euro vrij om de vluchtelingen die in Europa op zoek gaan naar een beter leven, te helpen. Het Portugese FC Porto roept de clubs die deelnemen aan de Champions League op om 1 euro te schenken per verkocht ticket. AA Gent is alvast gewonnen voor het idee.

Real Madrid zal een miljoen euro doneren om vluchtelingen te helpen die aankomen in Spanje, klinkt het zaterdag op zijn website . ‘De club heeft deze beslissing genomen met de bedoeling mannen, vrouwen en kinderen te helpen die gedwongen zijn om hun huizen te verlaten om te vluchten voor oorlog en dood.’

Real zegt nog een aantal initiatieven te zullen nemen specifiek gericht op de jongste vluchtelingen, en zal infrastructuur en sportmateriaal ter beschikking stellen van de interministeriële commissie die het opvangsysteem voor de vluchtelingen organiseert.

Ook FC Porto roept op tot steun voor ‘de humanitaire crisis die wordt veroorzaakt door de golf van migranten die proberen Europa te bereiken’. In een brief aan de Europese voetbalbond Uefa stelt de Portugese club voor dat de ploegen die deelnemen aan de Champions League 1 euro zouden schenken per verkocht ticket voor hun eerste thuiswedstrijd in de groepsfase. Voor Porto zelf is dat de match tegen Chelsea op 29 september. AA Gent, die het in zijn Champions League-poule opneemt tegen Zenit, Lyon en Valencia, doet alvast ook mee.

‘De voetbalfamilie heeft een lange traditie van solidariteit en sociale verantwoordelijkheid. We kunnen dan ook de ogen niet sluiten voor het drama van migranten en vluchtelingen die het Europese grondgebied proberen te bereiken’, zo staat in de brief.

Ondertussen heeft stervoetballer Lionel Messi, van Real Madrid-rivaal FC Barcelona, zich ook over de vluchtelingencrisis uitgelaten. ‘Dergelijke zaken zouden ondenkbaar moeten zijn in de 21ste eeuw’, klinkt het in een bericht op de sociaalnetwerksite Facebook. Messi roept op tot ‘een snelle oplossing voor deze tragedie’.

De meervoudig wereld- en Europese voetballer van het jaar heeft een eigen stichting voor kinderen en is ook ambassadeur van Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Vrijdag had ook al het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt 2 miljoen dollar vrij te maken voor projecten die vluchtelingen steunen.

 

 

Este tipo de cosas deberían ser inconcebibles en pleno siglo XXI. This kind of thing should be unthinkable in the 21st Century.- LIO

Posted by Leo Messi on Friday, September 4, 2015