‘IS laat 15 Syrische christenen vrij’

Print
‘IS laat 15 Syrische christenen vrij’

Een beeld van het vernielde Mar Elian-klooster dat IS eerder verspreidde. Foto: AFP

Terreurgroep IS heeft in Syrië vijftien christenen vrijgelaten die ongeveer een maand geleden ontvoerd werden. Het gaat om kinderen, vrouwen en ouderen uit de stad Karjatain, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag. Volgens activisten verkeren de vijftien in een goede gezondheid.

IS ontvoerde begin augustus volgens activisten 230 mensen. De terreurgroep zou ook het christelijke klooster Mar Elian, dat dateert uit de vijfde eeuw, met bulldozers hebben vernield. Volgens het Observatorium werden de vijftien vrijgelaten nadat een geldsom was betaald.

Er werd bovendien een akkoord gesloten dat de christenen in hun eigen regio mogen blijven wonen, maar wel strikt de islamitische wetten moeten opvolgen. Ze mogen bovendien geen christelijke symbolen, zoals een kruis, dragen, en moeten een extra belasting betalen.

Voor de opkomst van IS woonden in Karjatain een tweeduizendtal christenen. Het merendeel van hen moest echter vluchten door het geweld in de centraal gelegen provincies.