© FAB

Parket ondanks problemen met betaalterminal tevreden met resultaten drugsactie Pukkelpop

Het Limburgse parket is tevreden met de resultaten van het lik-op-stukbeleid dat vorige maand werd uitgetest op Pukkelpop. In totaal werd aan twintig festivalgangers een minnelijke schikking voorgesteld. Die zoals vooropgesteld meteen laten betalen via Bancontact lukte echter niet. De mobiele betaalterminal voor de betaling van de minnelijke schikkingen deed het immers niet. ‘Het toestel bevatte niet het juiste kaartje’, aldus parketwoordvoerder Dominique Renotte in Humo.

tomas

Ondanks dat probleem met de betaalterminal is het Limburgse parket tevreden met de resultaten van de actie. Zo werden er ongeveer 3.000 mensen gecontroleerd op drugsbezit. Een 300-tal werd daarna ook ondervraagd. 'Uiteindelijk werden slechts twintig festivalgangers effectief betrapt', aldus Renotte in een reactie aan onze krant. Zij kregen een minnelijke schikking voorgesteld.

De betaling ontvangen zat er voor de agenten echter niet in. ‘De minnelijke schikkingen konden uiteindelijk niet worden afgehandeld omdat de mobiele betaalterminal niet werkte’, verklaart Renotte. ‘Het toestel bevatte niet het juiste kaartje. Zo wordt Pukkelpop gesponsord door Proximus en werken wij met een andere operator. Daar kwam dan nog bij dat de telefoonlijnen voortdurend bezet waren. Maar goed, iedereen die betrapt werd heeft om uitstel van betaling gevraagd.’

In de amnestiebussen waarin festivalgangers aan de ingang van het festivalterrein hun drugs anoniem konden deponeren, werden na afloop van het festival vier xtc-pillen en dertien gram marihuana teruggevonden. Voorts werden zes pv’s opgesteld voor drugsbezit bij minderjarigen, één pv wegens handel in lachgas en één pv voor slagen en verwondingen. Tot slot werd één persoon geverbaliseerd omdat hij zonder toestemming met een parachutemotor op het festivalterrein was geland.

'We wilden in de eerste plaats een positieve preventieve actie voeren en dat is ons gelukt', zegt Renotte. 'We hebben op voorhand gezegd dat Pukkelpop voor ons een testcase was en gaan deze werkwijze nu evolueren en bijsturen waar nodig', aldus Renotte. 'Onze aanpak was trouwens helemaal niet nieuw. Zo hebben we op Pukkelpop altijd gecontroleerd op drugs.'

Lees meer nieuws over Pukkelpop