Wie is de miljardair die een eiland voor de vluchtelingen wil kopen?

Print
Wie is de miljardair die een eiland voor de vluchtelingen wil kopen?

Foto: EPA

‘Griekenland of Italië, verkoop mij een eiland, ik verklaar het onafhankelijk, ontvang er de vluchtelingen en laat hen meebouwen aan hun nieuw land’, zo tweette de Egyptische miljardair Naguib Sawiris. Daarmee haalde hij de wereldpers. Maar wie is die wilde weldoener?

Naguib Sawiris is geen onbesproken figuur. Het vermogen van de excentrieke ondernemer wordt op zo’n 2,8 miljard euro geschat. Daarmee bekleedt hij de 557ste plaats op de lijst van de rijkste mensen ter wereld.

Zijn bedrijf, Orascom Telecom Media and Technology, heeft investeringen in de media- en technologiesector. Daarnaast bezit het ook Koryolink, de 3G-provider in Noord-Korea.

Niet rijkste in de familie

Als oudste van drie broers trad Naguib Sawiris in 1979 toe tot het familiebedrijf. Orascom, het bedrijf van zijn vader, was toen de grootste werkgever in de Egyptische privésector. Toch is Naguib niet de rijkste in de familie: zijn neef Nassef is de rijkste Egyptenaar en de 225ste rijkste man op aarde.

Sawiris is zich bewust van de macht van het medium Twitter. In 2011 tweette hij een foto van een bebaarde Mickey Mouse en een gesluierde Minnie Mouse. Dat zorgde ervoor dat enkele islamitische geestelijken opriepen om de miljardair te vermoorden. Hij werd beschuldigd van godslastering.

Lapdance

In die periode raakte Sawiris ook betrokken bij een ander schandaal. Er waren beelden opgedoken van enkele vrouwen die hem op een lapdance trakteerden.

Ook op politiek vlak is de miljardair actief. Hij was betrokken bij de oprichting van de liberale Partij voor Vrije Egyptenaren na het afzetten van de dictator Hosni Moebarak. Daarmee stond hij tegenover de Moslimbroederschap en de president Mohamed Morsi, die tot juni 2013 regeerde. In 2014 steunde hij Abdel Fateh Al-Sisi in zijn succesvolle gooi naar het presidentschap.