Hongarije houdt EU en ‘agressieve vluchtelingen’ verantwoordelijk voor noodsituatie

Print
Hongarije houdt EU en ‘agressieve vluchtelingen’ verantwoordelijk voor noodsituatie

Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. Foto: AFP

Het zijn de steeds agressiever wordende vluchtelingen en de onverantwoorde uitspraken van sommige Europese politici die in Hongarije een noodsituatie hebben doen ontstaan. Dat zegt Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. ‘Bepaalde uitspraken worden door migranten en door smokkelaars verkeerd geïnterpreteerd, waardoor je dit soort situaties krijgt.’

Szijjártó leverde zijn commentaar nadat de Hongaarse autoriteiten vrijdagavond hebben beslist om duizenden vluchtelingen naar de grens met Oostenrijk te brengen. Zowel Oostenrijk als Duitsland verklaarde zich bereid de voornamelijk Syrische vluchtelingen op te nemen. De beelden van de in Hongarije gestrande migranten gingen de voorbije dagen de wereld rond.

‘Gevolg falend Europees beleid’

‘Toen ze gisteren in groep langs de drukste autosnelweg en langs de belangrijkste spoorlijn van het land begonnen te stappen, deed zich een noodsituatie voor’, verdedigde buitenlandminister Szijjártó het inleggen van de bussen. ‘Dit is het gevolg van een falend Europees migratiebeleid en van de onverantwoorde uitspraken van sommige Europese politici.’

Hongarije blijft erbij dat het de Dublin- en andere Europese regels toepast, die onder meer zeggen dat wie asiel wil aanvragen, dit moet doen in het land waar hij de Schengenzone binnenkomt. De meeste vluchtelingen willen hun asielaanvraag echter niet in Hongarije indienen, maar verder westwaarts trekken, in eerste plaats richting Duitsland.

‘Steeds agressiever’

‘De vluchtelingen en migranten in Hongarije werden steeds agressiever. Ze wilden niet geregistreerd worden of hun vingerafdrukken laten nemen, ze weigerden zich te laten fotograferen en wilden ook niet naar een vluchtelingencentrum gaan. Volgens de geldende Europese wetgeving kun je hen daar ook niet toe dwingen’, legde Szijjártó zaterdag uit.

De hele situatie bewijst volgens de minister het belang van de verdediging van de buitengrenzen van de Schengenzone, precies de reden waarom Hongarije prikkeldraad plaatste langs de volledige grens met Servië. ‘Het verdedigen van de grens is de eerste prioriteit. Wij mogen niet bekritiseerd worden omdat we de regels volgen’, aldus Szijjártó.

De Hongaarse minister is nog tot zaterdagmiddag in Luxemburg voor overleg met zijn EU-collega’s.