Australische premier verwerpt vraag eigen partij om meer Syriërs op te vangen

Print
Australische premier verwerpt vraag eigen partij om meer Syriërs op te vangen

Premier Abbott zegt dat hij niet zal buigen onder de druk. Foto: AP

De Australische premier Tony Abbott weigert meer Syrische vluchtelingen toe te laten in zijn land. Hij gaat zo in tegen leden van zijn eigen regering, die na het zien van de beelden van de 3-jarige overleden bootvluchteling Aylan gevraagd hadden om meer Syriërs op te vangen.

De voormalige minister van Immigratie Philip Ruddock, die al het langst in het parlement zetelt, suggereerde dat de regering hetzelfde kon doen als tijdens de Kosovocrisis eind jaren negentig van de vorige eeuw. Toen werden grote aantallen vluchtelingen toegelaten, die naar huis moesten terugkeren wanneer de oorlog voorbij was.

Partijleider van de Groenen Richard Di Natale riep op tot de noodopvang van 20.000 Syrische vluchtelingen, omdat Australië volgens hem ‘sterk genoeg is om mensen die de oorlog ontvluchten veiligheid en rust te geven’.

‘Nemen onze verplichtingen ernstig’

Premier Abbott verklaarde echter dat hij niet zal buigen onder de druk en dat Australië vorig jaar al 4.400 extra vluchtelingen uit Noord-Irak en Syrië toeliet. ‘We zijn een land dat zijn internationale verplichtingen ernstig neemt, en per inwoner geven we zelfs meer vluchtelingen humanitair asiel dan eender welk ander land’, zei hij.

Donderdag zet de regering normaal gezien het licht op groen om zich bij de internationale coalitie tegen IS in Syrië, onder leiding van de VS, aan te sluiten. Defensieminister Kevin Andrews verklaarde zaterdag dat hij zal aanraden om de militaire missie van Australië in Irak uit te breiden naar het oosten van Syrië.

Abbott heeft Europa vrijdag nog opgeroepen om een voorbeeld te nemen aan het Australische migratiebeleid. Dat houdt onder meer in dat illegale bootjes teruggesleept worden naar Indonesië. Veel bootvluchtelingen worden bovendien opgevangen in detentiecentra in Papoea-Nieuw-Guinea en op Nauru, waar de omstandigheden zwaar zijn. Volgens de Australische regering zullen die vluchtelingen nooit voet zetten op Australische bodem.