Al 4.000 vluchtelingen uit Hongarije in Oostenrijk aangekomen

Weer honderden te voet richting Oostenrijk

Print
Weer honderden te voet richting Oostenrijk

Foto: Reuters

Zaterdagmiddag zijn opnieuw honderden vluchtelingen, die al enkele dagen vastzitten in Hongarije, te voet vertrokken van Boedapest naar de Oostenrijkse grens. Volgens persbureau AFP gaat het om 500 vluchtelingen, die vertrokken zijn voor een wandeling van 175 kilometer. Eerder op de dag reden er enkele bussen richting grens, maar daar is de Hongaarse overheid weer mee gestopt.

Vrijdag vertrokken ook al 1.200 vluchtelingen te voet richting Oostenrijk. Naar aanleiding van die vluchtelingenstroom besloot Hongarije om bussen in te zetten om de vluchtelingen naar de grens met Oostenrijk te brengen. Die brachten nog een 4.000 vluchtelingen naar het Oostenrijkse grensdorp Nickelsdorf. Een eerste speciaal ingelegde trein is van daar met vluchtelingen vertrokken naar Salzburg, aan de grens met Duitsland. Vele vluchtelingen hebben immers Duitsland als einddoel. De eerste trein met 400 vluchtelingen vertrok zaterdag in de vroege ochtend naar Salzburg.

De vluchtelingen krijgen in de Oostenrijkse stations water en voedsel en krijgen medische verzorging. Velen van hen zijn oververmoeid, hebben problemen met hun bloedsomloop of lijden aan psychologische problemen, melden hulpverleners.

Ondertussen zijn de eerste asielzoekers in Duitsland aangekomen. Ze worden daar overgebracht naar opvangcentra. Duitsland verwacht zaterdag in totaal 7.000 vluchtelingen uit Hongarije. 'Dat zijn er tot drie keer zoveel als de vorige dagen. We komen stilaan aan de capaciteitsgrens', aldus de politie.

'Noodtoestand afgelopen'

Zaterdagmiddag liet de Hongaarse overheid wel weten dat er geen speciale bustransporten naar de Oostenrijkse grens meer georganiseerd worden. 'De noodtoestand is afgelopen', meldde de woordvoerder van overheid Zoltan Kovacs aan het Hongaarse persagentschap MTI. De busdienst was een uitzonderingsmaatregel om de druk te verlagen van migranten en vluchtelingen, en die zal nu eindigen, aldus Kovacs.

'Ogen openen'

Ondertussen heeft de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken en Integratie Sebastian Kurz de Europese Unie opgeroepen "de ogen te openen". Volgens hem toont het transport door Hongarije van de duizenden vluchtelingen tot aan de Oostenrijkse grens aan wat voor een boeltje het momenteel is in Europa. "Hoewel het probleem gisterenavond, godzijdank, op een humanitaire manier werd opgelost, moet men de ogen openen over de situatie in Europa", zei hij in Luxemburg, waar hij deelneemt aan een EU-vergadering.