Zelfstandige wint weinig bij taxshift

Print
Zelfstandige wint weinig bij taxshift

Foto: ss

Zelfstandigen, bedrijfsleiders en vrije beroepen boeken door de taxshift een winst van maximaal 16 euro, in plaats van de beloofde 100 euro per maand. Dat blijkt uit een analyse van De Tijd.

De winst valt in die beroepsklassen lager uit, omdat ze een voordeel halen uit slechts een van de drie genomen maatregelen om het nettoloon voor werkenden te verhogen: het schrappen van het belastingtarief van 30 procent. Als er kinderen ten laste zijn, ligt het voordeel nog lager dan 16 euro of verdwijnt het zelfs helemaal.

De andere twee maatregelen om het nettoloon op te trekken, zijn de werkbonus en een verhoging van de forfaitaire beroepskosten. Cijfers van de federale overheidsdienst Financiën leren dat voor zowat 600.000 belastingaangiftes het hogere kostenforfait geen voordeel oplevert, omdat de werkelijke beroepskosten worden aangegeven. Daarbovenop komen de bedrijfsleiders en de vrije beroepers die wel kiezen voor forfaitaire kosten, maar die zijn voor hen niet verhoogd.

‘We ijveren ervoor dat de taxshift de volledige actieve bevolking evenveel ten goede komt’, reageert Unizo-topman Karel Van Eetvelt.