US OPEN. Nadal uitgeschakeld na marathonmatch, zieke Goffin geeft op, drie sets voor Serena

Print
Een zieke David Goffin heeft zich vrijdag in New York niet voor de achtste finales van het US Open kunnen plaatsen. De 24-jarige Luikenaar gaf in zijn partij van de derde ronde tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut ondanks een set voorsprong op. Ook voor Rafael Nadal zit het tornooi er al op in de derde ronde. Bij de vrouwen had Serena Williams meer moeite dan verwacht om de achtste finales te bereiken.

Goffin hield het na 2 uur en 25 minuten hield hij het bij 2-6, 5-7, 6-3 en 3-1 voor bekeken. Zijn opgave is al de dertiende in het mannen enkelspel op het door de hitte geteisterde toernooi. Bij de vrouwen bleef het aantal opgaves tot nu toe tot twee beperkt.

'Ik heb echt alles geprobeerd', vertelde hij achteraf aan RTBF Radio. 'Gisteravond voelde ik me al niet goed en ik kende ook een slechte nacht. Ik wist dus dat het moeilijk zou worden, maar ik heb geprobeerd in het begin alles te geven. Dat lukte ook, al was het erg lastig om de tweede set te beëindigen. Ik voelde me steeds slechter terwijl hij bleef aanklampen. In het midden van de derde set lukte niets meer. Het had geen zin meer verder te doen.'

'Zo'n zaken gebeuren nu eenmaal', relativeerde de Luikenaar, nummer 15 in de wereld. 'De omstandigheden hier zijn extreem. Er zijn al heel wat opgaves geweest sinds het begin van het toernooi. Maar ik wil de positieve dingen onthouden. Want die waren er zeker. Als je mijn niveau van de eerste twee sets ziet, ondanks mijn problemen, dan mag je besluiten dat het toch heel goed was.'

Goffin mist zo een confrontatie met ‘s werelds nummer een Novak Djokovic. De 28-jarige Serviër ontdeed zich in 2 uur en 28 minuten met 6-3, 7-5 en 7-5 van de Italiaan Andreas Seppi (ATP-25). Om een plaats in de kwartfinales komt de toernooiwinnaar van 2011 dus het hardcourt in Flushing Meadows op tegen Bautista Agut.

Titelverdediger Marin Cilic schaarde zich eveneens bij de laatste zestien, maar dat kostte de 26-jarige Kroaat wel heel wat moeite. Pas na 4 uur en 11 minuten haalde hij tegen de Kazach Mikhail Kukushkin de 6-7 (5/7), 7-6 (7/1), 6-3, 6-7 (3/7), 6-1 zege binnen. Zijn volgende tegenstander komt uit de partij tussen de Fransman Jeremy Chardy (ATP-27) en het Spaanse zevende reekshofd David Ferrer (ATP-7).

Nadal in vijf sets uitgeschakeld

De Spanjaard Rafael Nadal, voormalig nummer een op de wereldranglijst moest in de derde ronde na een marathonwedstrijd de duimen leggen voor de Italiaan Fabio Fognini (ATP-32).Setstanden waren 3-6, 4-6, 6-4, 6-3, 6-4.

Rafael Nadal, die het US Open twee keer won (in 2010 en 2013), raakte dit jaar in geen enkel grandslamtoernooi verder dan de kwartfinales. Fognini speelt om een plaats in de kwartfinales tegen de Spanjaard Feliciano Lopez (ATP 19). De 28-jarige Italiaan haalde nooit eerder de vierde ronde in New York.

Serena met moeite voorbij Mattek-Sands

Het heeft Serena Williams, nummer een op de wereldranglijst, meer moeite dan verwacht gekost om de achtste finales te halen. Ze had drie sets nodig om in derde ronde voorbij Bethanie Mattek-Sands te raken.

De 33-jarige Amerikaanse - dit jaar al winnares van Australian Open, Roland-Garros en Wimbledon - verloor de eerste set, maar wist de situatie uiteindelijk nog recht te zetten. Ze won na 1 uur en 49 minuten met 3-6, 7-5 en 6-0 van haar 30-jarige landgenote, de nummer 101 op de ranglijst.

In de volgende ronde neemt Williams het op tegen de Amerikaanse Madison Keys (WTA 19), die in haar derde ronde met 6-3 en 6-2 had gewonnen van de Poolse Agnieszka Radwanska (WTA 15).