8 op 10 Limburgers willen statiegeld tegen zwerfvuil

94% van de Limburgers wil dat de overheid strenger optreedt tegen het achterlaten van zwerfvuil. Dat blijkt uit een enquête van deze krant bij 1.000 Limburgers. Acht op de tien provinciegenoten zien statiegeld op blikjes en plastic flessen als dé oplossing voor zwerfafval. Bijna 96% van de Limburgers stoort zich mateloos aan mensen die zwerfvuil achterlaten. Opvallend: een derde van de respondenten geeft toe zelf wel eens een blikje of flesje weg te werpen.

Guy THUWIS/Ruben STEEGEN

Zwerfvuil is een probleem in onze provincie, zo blijkt uit de enquête van onderzoeksbureau iVOX. Bijna 96% van de Limburgers stoort zich mateloos aan mensen die zwerfafval achterlaten. De overgrote meerderheid, 94%, eist daarom een strengere aanpak van de overheid tegen de vervuilers.

Daarnaast ziet 87% van de Limburgers heil in extra sensibilisering. Het plan van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) om statiegeld op blikjes en plastic flesjes te heffen, krijgt veel bijval in onze provincie. Acht op de tien Limburgers zien het als dé oplossing voor het zwerfvuilprobleem.

Opvallend: een derde van de respondenten geeft toe zelf wel eens zwerfvuil weg te werpen. Bij min 35-jarigen loopt dat op tot zelfs 55%.

Lees het volledige dossier 'Zwerfvuil in Limburg' in Het Belang van Limburg

OPROEP: Hebt u foto's van zwerfvuil in Limburg?

Lees meer over ons dossier 'Zwerfvuil in Limburg'.