ANALYSE. Blauw bloedbad

Print
ANALYSE. Blauw bloedbad

Foto: HBvL

Uit: Milinkovic-Savic, Vossen, Mboyo, Kara, De Ceulaer, Hyland, Joseph-Monrose, Kagé, Ojo, Anele, Cissé, Cavric, Camus, Trossard, Gaethofs, Polizzi, Muzaqi, Ofori en het drietal Croux, Peeters en Kennedy (einde contract). In: De Camargo, Ünal, Buyens, Bailey, Dewaest, Kebano, Pozuelo.

Zie hier de zeer opmerkelijke balans van de zomermercato bij KRC Genk. Trekken we er de uitgeleende (eigen) jongeren Trossard (OH Leuven), Gaethofs (Lommel) en Polizzi (MVV) nog van af, dan staan er maar liefst achttien vertrekkers tegenover zeven nieuwkomers. Een blauw bloedbad, om bij de terminologie van de club te blijven.

Natuurlijk speelde KRC Genk - vooral met Milinkovic-Savic - talent kwijt. En smaakt vooral de overgang van Jelle Vossen (via Burnley ) naar Club Brugge ontzettend zuur bij de fans. Toch zal men in de Cristal Arena met een goed gevoel de balans opmaken van de oogst op de transfermarkt. De kleedkamer werd opgekuist, de middelmaat geloosd en vooral de bankrekening gesaneerd. Wat overblijft moet kwaliteit aan mentaliteit paren en vooral elke dag opnieuw goesting uitstralen. Naar het beeld van de nieuwe trainer Peter Maes.

Het was de bedoeling om de defensieve stabiliteit intact te houden, met Dewaest voor Kara en het ontluiken van Ndidi moet dat ook lukken. Maar vooral ging de club op zoek naar extra offensief talent. De ervaring van De Camargo en Buyens zorgt op het eerste gezicht voor een prima mix met het jeugdige talent van Kebano, Ünal, Bailey en Pozuelo. Vooral de input aan snelheid en creativiteit moet voor een nieuwe wind zorgen.

Toch zien we nog één manco in de huidige kern. Peter Maes mist op het eerste gezicht nog een échte killer. Dat moest de Griek Nikos Karelis worden. Maar het water tussen KRC Genk en zijn club Panathinaikos werd op de slotdag veel te diep.

Toch is er een basis aanwezig voor een nieuwe start. Nu ook Ilombe Mboyo weg is, mag er alleen nog vooruitgekeken worden. Want de ex-Rode Duivel werd ook vaak misbruikt, hij moest als baarlijke duivel voor elke mislukking opdraaien. Terwijl de voorbije magere jaren veel meer oorzaken hadden dan die ene dramatische transfer.