© Jean Schoubs/Jazz Bilzen

© Jazz Bilzen

thumbnail: null
thumbnail: null

Biesenrock brengt dit weekend hulde aan 50 jaar Jazz Bilzen

50 Jaar Jazz Bilzen - Deel 4: “Een rood busje reed de wei op: de jongens van The Clash!”

Op 5 september is het precies vijftig jaar geleden dat Jazz Bilzen in het destijds rustige Demerstadje aftrapte. Daarom brengt Biesenrock dit jaar op 4 en 5 september een terugblik op dat legendarische festival met bands uit die tijd en een beetje van de sfeer van de grote dagen. Historicus Koenraad Nijssens schreef een lijvig boek over de geschiedenis van Jazz Bilzen. De leukste verhalen uit dat boek leest u de hele week op deze site.

KN

“Artiesten maken het begin jaren '70 echt ruig in de backstage. In 1971 vechten de Fransen van Magma en de Amerikanen van Streak letterlijk om hun plaats op de affiche, een jaar later gijzelen met een revolver gewapende leden van de Edgar Broughton Band twee jonge medewerkers om al voor het optreden hun gage te krijgen. De artiesten beginnen ook steeds extravagantere eisen te stellen en verbouwen keer op keer de caravans die als kleedkamers dienen, zodat die onverzekerbaar worden.”

Een amateurfilmpje van de editie in 1979 met ondermeer Uriah Heep op de affiche.

“Gelukkig is ook nog wel gezellig in de backstage: in 1971 kunnen de medewerkers ook een wedstrijdje voetballen met Rod Stewart en de rest van The Faces… En medewerker Gerald Timmermans krijgt per ongeluk een emmer water over zich heen van Thin Lizzy-zanger Phil Lynnot tijdens een zomers spelletje in de backstage. In 1977 rijdt er plots een rood busje de festivalwei op. Het blijken de jongens van The Clash te zijn! Er hing een losse sfeer. Artiesten haalden af en toe creatieve stunts uit of stonden te jammen met elkaar op het podium”

Jazz Bilzen, ‘Tijd voor muziek’ (en veel meer…) 1965-1981, Koenraad Nijssen,www.davidsfondsuitgeverij.be

Biesenrock Meets Jazz Bilzen op 4 en 5 september in een bevloerde tent aan Alden Biesen (Bilzen) met oa. Uriah Heep, The Kids, The Scabs, The Wild Romance, Don Airey (Deep Purple, UK), Belgian Asociality en tributes aan de geschiedenis van Jazz Bilzen. Info:www.biesenrock.be

Morgen: De opstand tegen het prikkeldraad.

Lees meer over de festivals