Keren de Olympische Spelen terug naar LA?

Print
Keren de Olympische Spelen terug naar LA?

Foto: AP

Het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) zal de kandidatuur van Los Angeles om de Olympische Spelen in 2024 te organiseren indienen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat meldde het USOC dinsdag. Eerder op de dag had het voltallige gemeentebestuur zijn groen licht gegeven.

Tegen 15 september moeten alle kandidaturen binnen zijn, waarna een lobbyperiode van twee jaar volgt. In 2017 zal het Internationaal Olympisch Comité de gaststad in het Peruaanse Lima bekendmaken. LA, dat de Zomerspelen reeds organiseerde in 1932 en 1984, krijgt voor de organisatie concurrentie van Parijs, Rome, Hamburg en Boedapest.

Het USOC verkoos aanvankelijk Boston boven Los Angeles, Washington en San Francisco, maar de hoofdstad van de staat Massachusetts trok zijn kandidatuur eind juli terug. Boston kon zijn inwoners, die vreesden voor het kostenplaatje, niet warm maken om de Olympische Spelen voor het eerst in zijn geschiedenis te organiseren.

‘LA 2024’ heeft een budget van 4,1 miljard dollar (3,6 miljard euro) en hoopt op een opbrengst van 4,8 miljard dollar (4,25 miljard euro) uit de ticketverkoop, tv-rechten en sponsordeals. De organisatoren gaan de bestaande sportinfrastructuren gebruiken. De atleten zullen onder meer in het Olympisch Colosseum, het Staples Center van de LA Lakers en de LA Clippers, het Dodger Stadium en de Rose Bowl aantreden. Het olympisch dorp wordt door private investeerders gebouwd. Daarvoor is zo’n 975 miljoen dollar (870 miljoen euro) nodig.