Gouden Helm Speedway Helzoldstadion

Print

Berkenbos

Heusden-Zolder - De seizoensafsluiter van SpeedwayClub Helzold zou er eentje worden om vingers en duimen van af te likken. Onder een loden zon en temperaturen die opliepen tot 35°C zouden rijders uit 7 verschillende landen gaan strijden om de felbegeerde helm. Tijdens de 20 qualificatieheats waren het vooral de Pool Mike Trzensiok, onze clubrijder Nick Lourens, de Deen Jason Jorgensen en de Oostenrijker Daniel Gappmaier die de lakens uitdeelden. Zij wisten allen dik te scoren met heatoverwinningen en Trzensiok behaalde zelfs het maximum van 15 punten. Ook sterk voor de dag kwam het jonge Nederlandse talent Romano Hummel. Hij zat de snelle mannen goed op de hielen en wist zelfs een heat te winnen. In de eerste halve finale was het Gappmaier die de beste start maakte en won. Trzensiok moest Hummel nog passeren na een slechte start en kwam zo ook in de finale. De Deen Lasse Portner werd met een vierde plek eveneens uitgeschakeld. In halve finale 2 was het clubrijder Nick Lourens die een bliksemstart maakte en de Brit Max Clegg achter zich hield. De jonge Engelsman had een moeizame start van de dag nadat dit zijn 4e wedstrijd in evenveel dagen was. Jorgensen en Henk Bos werden uitgeschakeld. In de finale was het wederom Nick Lourens die de beste start pakte en Gappmaier achter zich hield. Nick reed 4 ronden lang strak zonder een foutje te maken en de anderen kwamen niet meer in zijn buurt. Trzensiok was duidelijk vermoeid na een lange dag en kon zijn eerdere dominantie niet verder zetten. Ook blij Clegg was einde verhaal, hij werd vierde. In de Memorial heat ter nagedachtenis van Grzegorz Knapp en Matej Ferjan wist Nick wederom een kanonstart te maken, hij won ditmaal voor Trzensiok en Gappmaier. Plek vier was wederom voor Clegg. In de klasse van de nationalen waren het de jonge Nederlander Mark Helmhout en de Deen Mark F. Pedersen die beiden met 10 punten rechtstreeks naar de finale gingen. Dave Meijerink wist 3 heats te winnen en werd één keer gediskwalificeerd na het overtreden van de 2 minuten regel.

Toch ging hij met 9 punten ook de finale in.
In de last chance heat won Kelvin Bos nadat hij eerder ook een diskwalificatie opliep.
Enige Belg aan de start was Alessandro Borgia en hij reed naar een degelijke 5e plaats in de daguitslag. De finale werd een makkelijke prooi voor Helmhout die in zijn snelste heat slechts 1 seconde trager was dan de snelste heattijd in de Gouden Helm. Het podium kleurde volledig Nederlands met de 2e en 3e plek van Meijerink en Bos. Pedersen stelde telleur in de finale door slechts 4e te worden.
Een 1000-tal toeschouwers zagen wederom prachtige races in het Helzoldstadion en ook in 2016 is SC Helzold weer van de partij met speedway organisaties.
Wij zien u graag in Blijham op 19 september voor de Dutch League of in Veenoord op 26 september voor de Gouden Helm.
Verslag : Nico Moors, SC Helzold
Foto's Bart Knops en Rudi Coomans


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio