Eindhalte Spartacustram aan Maas heeft amper invloed op aantal reizigers

Print
Eindhalte Spartacustram aan Maas heeft amper invloed op aantal reizigers

De Wilhelminabrug Foto: TVG

Hasselt / Lanaken -

Als de Spartacustram Hasselt-Maastricht zou stoppen aan het Mosae Forum in plaats van aan het treinstation in Maastricht, heeft dat weinig invloed op het aantal reizigers.

Amper vier procent minder reizigers. Dat is volgens het bestuur van Maastricht het verschil tussen een eindhalte aan het treinstation en een eindhalte aan het Mosae Forum, net voor de Wilhelminabrug over de Maas.

Zoals bekend is die Wilhelminabrug het grote zorgenkind van het tramproject. Eind vorig jaar, net voor de werken zouden beginnen, lekte uit dat die brug bij nader onderzoek niet stevig genoeg bleek te zijn om een tram te kunnen dragen. Bovendien waren er ook problemen met de hellingshoek van de aanlandingen.

Volgens nieuwe berekeningen van de stad Maastricht zou een alternatieve eindhalte aan het Mosae Forum het aantal reizigers maar met 4 procent doen afnemen. ‘Mede door de zeer nabije aansluiting op het busverkeer en het behoud van twee haltes, is de afname van het reizigerspotentieel zeer beperkt’, liet de wethouder weten aan de gemeenteraad.

Als de gemeenteraad en provincieraad in Maastricht akkoord gaan met een ingekort tramtracé, dan is het aan Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts om de knoop door te hakken. Hamvraag is of de Vlaamse regering brood ziet in een tramlijn die niet beantwoordt aan de gestelde eis, namelijk een verbinding tussen de twee treinstations.