Memorial Van Damme pakt uit met twee topduels op 200 meter

Print
Memorial Van Damme pakt uit met twee topduels op 200 meter

Foto: EPA

De 39e editie van de Memorial Van Damme serveert op 11 september twee topduels op de 200 meter. Zowel bij de mannen als de vrouwen kruisen de wereldkampioenen op de 200 en de 400 meter voor het eerst dit seizoen de degens. Dat meldden de organisatoren dinsdag.

Allyson Felix, die zich op het voorbije WK in Peking opnieuw tot wereldkampioene op de 400 meter kroonde, zal in het Koning Boudewijnstadion aantreden op de 200 meter. De Amerikaanse verdedigt haar leidersplaats in de Diamond Race op deze afstand. Ze zal het voor het eerst dit jaar opnemen tegen de Nederlandse Dafne Schippers, kersvers wereldkampioene op de 200 meter.

Ook bij de mannen gaat de wereldkampioen op de baanronde het duel aan met de gouden medaille op de 200 meter. De Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk, die in Peking met een beste wereldjaarprestatie (43.48) de wereldtitel op de 400 meter veroverde, zal het Jamaicaanse sprintfenomeen Usain Bolt in de ogen kijken. Van Niekerk hoopt in de slotmanche van de Diamond League het Zuid-Afrikaans record op de 200 meter, dat hij in Peking aan Jobodwana verloor, terug in handen te krijgen. In zijn eerste race ooit tegen Bolt wil hij onder de 19.87 duiken.

Verder zal in het speerwerpen de volledige top acht van Peking aantreden. In het zog van de Keniaanse wereldkampioen Julius Yego volgen ook zijn Egyptische trainingspartner Abdelrahman El Sayed, zilver in Peking, en de Finse bronzen medaillewinnaar Tero Pitkämäki. Die laatste gaat met de Tsjech Vitezslav Vesely het duel aan voor de eindzege in de Diamond Race.

‘Een primeur van een heel ander kaliber is de historische 20 meter ExoSuit (om 18u30) waarin vier staprobotten het tegen elkaar opnemen’, zo klinkt het verder op de website van de Memorial. ‘Dankzij de combinatie van de technologie van dit bijzondere ‘pak’ en wilskracht participeren verlamden straks opnieuw in de maatschappij. Deze 20 meter toont hoe het eerste To Walk Again postrevalidatiecentrum menselijk kapitaal uit de rolstoel haalt.’