Rochelais wint Steeple Chase van Vlaanderen

Print

De Franse hengst Taupin Rochelais heeft dinsdag op Waregem Koerse voor ongeveer 40.000 toeschouwers de 168e editie van de Grote Steeple Chase van Vlaanderen gewonnen. Op de Waregemse Gaverbeek renbaan haalde de 8-jarige Franse hengst het na een spannende eindsprint van Kazzio uit Duitsland.

Royal Fou, de winnaar in 2011 en 2014, ging meteen onderuit. Het was Tomcat De Kerser die de forcing voerde, gevolgd door Taupun Rochelais. Martelin, winnaar in 2012 en 2013, volgde aanvankelijk op de vijfde plaats. De posities bleven vrijwel ongewijzigd. Bij de tweede sprong over de Gaverbeek was al zeker dat Martelin dit jaar niet met een derde zege in de geschiedenisboeken zou terechtkomen.

Tomcat De Kerser en Taupin Rochelais domineerden de wedstrijd. Op de Brook, de 20e van de 24 hindernissen, kwam de Duitse hengst Kazzio, bereden door de 26-jarige Cevin Chan, zich in de debatten mengen. Drie paarden streden nu om de zege. Met nog twee hindernissen voor de boeg probeerde Kazzio zich tussen Taupin Rochelais en Tomcat De Kerser te wringen, maar het duo van de stal Ecurie des Dunes deed professioneel de deur dicht.

In een spannende eindstrijd nam Taupin Rochelais, bereden door de Franse jockey Thomas Beaurin, de bovenhand. Hij klopte Kazzio met één lengte. Tomcat De Kerser, met Arnold Cisel, werd derde op twee lengten van de winnaar. Voor Ecurie Des Dunes en trainer Patrick Quinton is het intussen de vijfde overwinning op een rij. Voor jockey Beaurin was het zijn eerste overwinning in de Grote Steeple Chase van Vlaanderen. Acht van de veertien deelnemers liepen de wedstrijd uit.

De Prijs Jacques du Roy de Blicquy, bijgenaamd de kleine steeple, werd gewonnen door de 7-jarige Blue Pretender, bereden door de Franse jockey Anthony Thierry. Na een incidentrijke ren waarbij Be Bright, van de Belgische eigenaars Huyck en Van Mele, door een loslopend paard uit de wedstrijd werd gedreven, nam Blue Pretender voor de aanvang van de laatste ronde de leiding. Blue Pretender telde 23 lengten voorsprong op de top weight Flagstaff. Van de elf vertrekkers haalden slechts vijf paarden de aankomst.

. Uitslag Grote Steeple Chase van Vlaanderen:

1. Taupin Rochelais (Fra) (T. Beaurin) 4,6/1

2. Kazzio (Dui) (C. Chan) 5,8/1

3. Tomcat De Kerser (Fra) (A. Cisel) 36/1

4. Splendide Bontee (Fra) (R. Bertin) 12/1

5. Paris Toujours (Fra) (O. Jouin) 14/1