Food

Wetenschappers ontdekken ijs dat trager smelt

Print
Wetenschappers ontdekken ijs dat trager smelt

Foto: *

Een ijsje dat je halfweg de eerste bol van je ellebogen moet likken op een hete dag - als het aan Schotse wetenschappers ligt, hebben we er binnen een paar zomers geen last meer van. Zij ontdekten dat een natuurlijk eiwit ervoor zorgt dat het ijs minder snel smelt.

Het eiwit met de wetenschappelijke naam BsIA verbindt lucht, vet en water en kan er op die manier voor zorgen dat ijs zelfs bij warme temperaturen minder snel smelt. Volgens wetenschappers van de Universiteiten van Dundee en Edinburgh zorgt het eiwit voor een zachtere textuur van het ijs, dat ook minder verzadigde vetten en calorieën bevat. Het eiwit komt in sommige voedingsmiddelen voor, maar kan ook geproduceerd worden dankzij een nieuwe methode waarvoor goedaardige bacteriën gebruikt worden. 'We zijn heel enthousiast over het potentieel van dit verbeterde roomijs, zowel voor consumenten als voor fabrikanten', zegt professor Cait MacPhee van de Universiteit van Edinburgh. De ontdekking zou niet alleen het eten, maar ook het vervoeren van ijs veel gemakkelijker kunnen maken. Volgens de wetenschappers zou het trager smeltende ijs binnen drie tot vijf jaar op de markt kunnen zijn.

Niet te missen