© REUTERS

Politicus opgepakt na doorknippen van omheining aan grens

De Hongaarse politie heeft politicus György Kakuk wegens het doorknippen van de prikkeldraad aan de grens met Servië opgepakt. Kakuk, een bestuurslid van de linksliberale democratische coalitie (DK) uit de oppositie, knipte dinsdag vergezeld van de Servische journaliste Milica Mancic Stojkovic bij Röszke symbolisch de afsluiting door met een tang. Dat meldde het internetportaal szegedma.hu in Szeged.

sdv

De politie pakte hem op wegens het verstoren van de openbare orde en het beschadigen van eigendommen, waarop in Hongarije geldboetes staan. De politicus ontkent de aantijgingen niet. Met de actie wilde hij er naar eigen zeggen de aandacht op vestigen dat het Hongaarse parlement in de komende dagen wetten wil goedkeuren die de beschadiging van de grensafsluiting als misdrijf classificeren waarop tot vijf jaar gevangenisstraf staat.

De met Navo-prikkeldraad gevormde afsluiting langs de 175 kilometer lange grens met Servië werd afgelopen weekeinde voltooid. In juni 1989 werd de toenmalige Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Gyula Horn nog internationaal geprezen omdat ze met een symbolisch gebaar de grensafsluiting met Oostenrijk had doorgesneden.