Hoger onderwijs stevent in Limburg op recordcijfers af

Print

Nieuwe studenten schrijven zich in aan de UHasselt Foto: SM

De Limburgse hogescholen en de universiteit zien het aantal studenten flink toenemen. De stijging bedraagt gemiddeld zo’n 6,3 procent. Tot de populairste richtingen behoren verpleegkunde, informatica, wetenschappen en technische richtingen, zo blijkt uit voorlopige inschrijvingscijfers die de UHasselt, Hogeschool PXL en Hogeschool UCLL dinsdag bekendmaakten.

De UHasselt telt momenteel zo’n 7 procent meer inschrijvingen dan vorig jaar. Richtingen als kinesitherapie, industrieel ingenieur, informatica en architectuur scoren bijzonder goed. “Als we ook de inschrijvingen voor de nieuwe richting handelswetenschappen erbij tellen, komen we voor de generatiestudenten (die voor het eerst inschrijven aan de universiteit) zelfs uit op een toename van 20 procent”, zegt woordvoerder Koen Santermans. Vorig jaar telde de UHasselt 1.300 generatiestudenten. “We verwachten de komende weken nog heel wat extra inschrijvingen omdat de resultaten van de toelatingsproeven voor artsen en tandartsen nu pas bekend zijn”, aldus Santermans.

En ook de hogescholen klokken tussentijds af op nieuwe recordcijfers. “Als de trend zich voortzet kan de Hogeschool PXL in oktober afklokken op 8.350 studenten in totaal, ten opzichte van 7.900 vorig jaar. Een stijging van 5,6 procent”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts. “We verwachten dit jaar 2.735 nieuwe studenten te verwelkomen.” Bij de PXL zitten vooral de lerarenopleidingen en de richting verpleegkunde in de lift. Ook communicatiemanagement stijgt, met 17 procent.

De hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) tot slot, noteert een toenemende interesse voor richtingen in verpleegkunde en chemie. De inschrijvingen voor de lerarenopleiding lijken daar achteruit te gaan. “De verhuizing van de opleidingen voor gezondheid, vroedkunde en verpleegkunde van Hasselt naar de nieuwe LiZa-campus in Genk, heeft het enthousiasme van nieuwe studenten duidelijk niet afgeremd”, weet algemeen directeur Toon Martens. “Bovendien zijn we blij dat de meer technische opleidingen onverminderd blijven groeien.”

(belga)