Boze en teleurgestelde reacties op geschrapt logo

Print

Posters met het logo worden verwijderd. Foto: AFP

Het Japanse publiek reageert boos en teleurgesteld nadat de organisatie van de Olympische Spelen 2020 in Tokio dinsdag besliste om het controversiële logo te schrappen omwille van beschuldigingen van plagiaat.

‘Het is een vernedering voor Japan dat een en ander zo’n ophef heeft veroorzaakt. Het logo moet volledig opnieuw worden gemaakt’, zegt de 47-jarige Norihiro Murakami, uit Sapporo, waar de Winterspelen in 1972 plaatsvonden.

‘Ik heb de indruk dat de kwestie niet correct behandeld is. Zulke problemen deden zich niet voor op de Olympische Spelen in Nagano’, aldus Soichiro Yoshida, die in het organiserend comité zat voor de Winterspelen in 1998.

De organisatie van de Olympische Spelen van 2020 besliste dinsdag om het controversiële logo te schrappen nadat de Belg Olivier Debie ontwerper Kenjiro Sano had beschuldigd van plagiaat.

Het incident is een tweede opdoffer voor de Olympische Spelen 2020, nadat de regering vorige maand de plannen moest opgeven voor de bouw van het belangrijkste stadium omwille van de te hoge kosten.

‘Vertrouwen verloren’

Sportjournalist Gentaro Taniguchi: ‘Dat de twee Olympische symbolen - het stadium en het logo - zijn mislukt, heeft het imago van de Olympische Spelen in Tokio danig aangetast. Japan heeft het vertrouwen van de internationale gemeenschap verloren.’