Iets minder werkzoekenden in augustus

Print

Het aantal werkzoekenden in Vlaanderen is vorige maand afgeklokt op 247.826. Dat zijn 685 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) minder dan 12 maanden eerder of een kleine daling met 0,3 procent. Dat meldt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters dinsdag.

Volgens Muyters zetten de signalen die reeds wezen op een voorzichtig herstel van de Vlaamse arbeidsmarkt zich nu dus ook door in een effectieve daling van de werkzoekendencijfers, luidt het. Sinds juni (-0,8%) daalt het aantal werkzoekenden. Vorige maand was er een stagnering, met exact 59 minder werkzoekenden.

Ook tekenden voor een mogelijk herstel is de daling van de jeugdwerkloosheid: 5,5 procent minder jongeren zochten vorige maand achter werk. Bijkomend daalde het aantalwerkzoekenden die minder dan een jaar werkloos zijn met 3,98 procent.

Bij de langdurig werklozen is er wel nog een forse stijging met 10,8 procent. Ook het aantal werkzoekenden in de leeftijdsgroep 55 en 60 jaar groeit met 1.048 eenheden of 3,2 procent en de 60 tot 65-jarigen klimmen met 5.072 of 153,7 procent. “Vooral de maatregelen waardoor werkzoekenden langer beschikbaar moeten blijven hebben een invloed op het aantal 55-plussers in de statistieken”, luidt de boodschap.

In West-Vlaanderen (-2,7%), Vlaams-Brabant (-1,3%) en Oost-Vlaanderen (-0,4%) daalde tot slot de werkloosheid, maar in Antwerpen (+0,6%) en Limburg (+1,2%) was er een stijging. Voor Limburg speelt de sluiting van Ford Genk.