Onze reporter volgt Lobke: Op naar het eerste leerjaar (video)

Print
Onze reporter volgt Lobke: Op naar het eerste leerjaar (video)

Lobke (rechts) en haar vriendinnetjes genieten van de pauze. Foto: WB

Op deze eerste schooldag volgen we Lobke. Net als voor duizenden andere kinderen is 1 september een speciale dag voor haar: een nieuwe klas, een nieuwe juf, nieuwe klasgenootjes. Toch ziet Lobke vandaag veel bekende gezichten terug. Ze zat ook op de kleuterschool van De Wingerd en haar beste vriendin Jana zit ook nu weer bij haar in de klas. Samen met zeventien anderen komen de vriendinnetjes onder de hoede van Juf Elke terecht.

Zowel voor de kinderen als hun ouders is het een grote stap: van het laatste kleuterklasje naar het eerste leerjaar. Om die drempel zo laag mogelijk te houden en iedereen op z’n gemak te stellen, hebben ze bij Basisschool De Wingerd een oplossing gevonden. Al voor het belsignaal weerklinkt, worden de eerstejaars en hun ouders verwelkomd in het sporthalletje, de Gouden Zaal. De kinderen ontmoeten daar voor het eerst hun nieuwe juffen, en om er meteen goed in te vliegen, wordt er een leuk liedje gezongen. Daarna wordt er vrolijk naar de ouders gezwaaid en vertrekken ze richting hun klasje. 

 

Aangekomen bij het klaslokaal, is het meteen tijd voor de eerste 'les'. De leerlingen moeten van Juf Elke namelijk hun jasje weghangen en netjes in een rij gaan staan voor ze binnen mogen. Dan mogen ze een plaatsje kiezen op de schoolbanken. Sommigen onder hen, waaronder ook Lobke, zijn vorige week al een bezoekje komen brengen aan de klas, en hebben al een plaatsje gekregen. 

Als iedereen zijn plaatsje gevonden heeft, deelt Juf Elke het schoolmateriaal uit. Iedereen krijgt een kaftje voor z'n papieren in te doen en een werkdoos. Daarin zitten potloden, een schaar, een schrijfpotlood,... Het schooljaar kan dus beginnen, maar eerst nog een beetje kennismaken. Dat doen de leerlingen aan de hand van een korte video van het alombekende visje Nemo en leuke spelletjes van Juf Elke. En daarna? Tijd voor een welverdiende speeltijd natuurlijk! 

 

Na de speeltijd krijgt het klasje van Lobke het gezelschap van Hup, de kangaroe. Hij zal hen dit jaar door de leerstof loodsen. Eerst krijgen de kinderen nog een leuk verhaaltje te horen, maar daarna is het tijd voor wat studeerwerk. Juf Elke deelt de handboeken uit en ook Hup draagt zijn steentje bij. Het eerste woordje dat de kinderen zullen leren, heeft hij verstopt in zijn buidel. Drie keer raden welk woordje dat is...

Na al dat studeren, hebben Lobke en haar klasgenootjes een knorrend maagje. Ze trekken samen met de andere klasjes richting de eetzaal om hun boterhammen op te eten. Zijn de boterhammetjes op, dan wordt er nog wat gespeeld op de speelplaats. Wanneer de bel rinkelt, gaat iedereen netjes in een rij staan, want zo hebben ze het geleerd. De laatste lessen van vandaag zijn godsdienst, protestantse godsdienst, zedenleer of Islam. Omdat Basisschool De Wingerd deel is van het gemeenschapsonderwijs, mogen de ouders kiezen aan welk van de drie vakken hun zoon of dochter deelneemt. Maar vandaag is het de eerste schooldag, dus zit iedereen tesamen en luisteren ze naar een verhaal. 

Om iets voor half vier luidt de laatste bel van de dag. Tijd om die boterhammendoos terug op te bergen in de boekentas, het jasje aan te doen en naar huis te vertrekken. Het einde van de eerste schooldag, het begin van het nieuwe schooljaar. 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio