Fit & Gezond

Betekent nieuwe bestrijdingsmethode het einde van de mug?

Print

Zijn we binnenkort voor eens en voor altijd verlost van muggen? Een nieuw bestrijdingsmiddel tegen de mug zorgt alvast voor nieuwe hoop.

Nederlandse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat statische elektriciteit mee de mug kan bestrijden. Samen met een aantal Afrikaanse instituten ontwikkelden de onderzoekers een elektrostatisch geladen laag die muggen aan een hogere dosis bestrijdingsmiddel kan blootstellen. Het laagje kan bijvoorbeeld aangebracht worden op muren, op muggenramen of op gaas voor ventilatie-openingen. Door de elektrostatische lading, ‘bespringt’ het bestrijdingsmiddel de muggen als het ware, waardoor meer muggen getroffen worden.

Meer nog: de methode bleek ook nog na 7 maanden effectief, wat zou betekenen dat de muggen niet snel resistent worden tegen de ‘elektrostatische’ insecticide. Muggen die intussen resistent zijn voor andere muggenbestrijdingsmiddelen, werden via deze methode wél gedood, zo bleek uit het onderzoek. Terwijl via andere bestrijdingsmethoden amper 10 procent van de muggen werd gedood, had de nieuwe methode een effectiviteit van 100 procent.

De nieuwe methode werd getest op malariamuggen, maar zou ook doeltreffend kunnen zijn op andere muggen.

Niet te missen