Zoveel wapens zijn er in uw regio

Print
Zoveel wapens zijn er in uw regio

Foto: HBVL

De voorbije tien jaar zijn in ons land ongeveer 300.000 wapens ‘verdwenen’. Ze waren er nog voor de nieuwe wapenwet van 2006, maar tussen toen en nu zijn ze ergens verloren geraakt, blijkt uit de recentste cijfers van de Federale Wapendienst. Een groot deel ligt ergens op een zolder te roesten, door iedereen vergeten. Maar experts schatten dat “zeker 100.000” van die wapens verzeild zijn geraakt in de illegaliteit, lees: het criminele milieu.

De meeste vermiste wapens moeten zich volgens Filip Ide, hoofd van de Federale Wapendienst, in Wallonië bevinden. “Vlamingen zijn niet zo tuk op wapens, maar in het zuiden van het land is men dat wel. Daar zit het hebben van een wapen al generaties lang ingebakken in de cultuur.”

Het is vooral de angst om het wapen af te moeten geven, die eigenaars weerhoudt een vergunning aan te vragen, zegt Ide. “Door de nieuwe wapenwet moet je al een gegronde reden opgeven om een geweer in huis te hebben. Ofwel ben je jager – maar dan heb je doorgaans al een vergunning – ofwel ben je een verzamelaar, ofwel moet je écht kunnen bewijzen dat het noodzakelijk is om je te verdedigen. En dat kunnen er niet veel, waardoor ze hun wapen sowieso moeten inleveren als ze het willen aangeven.”

In de politiezone Hageland en in Haspengouw (Sint-Truiden, Borgloon, Tongeren) zijn er relatief gezien de meeste wapens in Vlaanderen. De reden daarvan is niet ver te zoeken. U leest er vandaag meer over in Het Belang van Limburg.

Hoeveel wapens telt uw regio? U vindt de cijfers op onderstaande interactieve kaart:


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio